Världens äldsta tidning begravs

Publicerad

Postoch Inrikes Tidningar kommer från den 2 januari endast att ges ut på nätet. Världens äldsta tidning går därmed i graven.

I 362 år har Post- och Inrikes Tidningar (PoIT) varit Sveriges officiella organ och publicerat kungörelser om konkurser, bolagsärenden, exekutiva auktioner med mera. Men på nyårsdagen 2007 upphör papperstidningen och dagen därefter börjar kungörelserna i stället att publiceras på Bolagsverkets webbplats.

-Det är naturligtvis både roligt och spännande. Men det är även en viktig uppgift, för tidningen spelar en väldigt stor roll när det gäller rättslig information, säger Bolagsverkets tillförordnade generaldirektör Roland Höglund till TT.

Blir ändå vinst
Svenska Akademin som tidigare skött utgivningen av PoIT kommer från och med 2007 att få tolv miljoner kronor årligen från Bolagsverket för uteblivna licenser.

-Det kommer ändå att bli en vinst för oss som myndighet och för de företag som använder sig av tidningen. Sedan blir den dessutom mycket mer tillgänglig, säger Roland Höglund.

För den som oroar sig över att världens äldsta tidning nu försvinner ut i cyberrymden har Roland Höglund tröst:

-Tre papperskopior av PoIT kommer att tas ut och finnas på de stora universitetsbiblioteken i obrutet skick för att på så sätt bevara kulturen.

• 1645. Utgivningen av tidningen startar på statens initiativ under drottning Kristina och rådgivaren Axel Oxenstierna. Anledningen var att presentera en svensk syn på utrikes händelser och förhindra ryktesspridning.
• 1791. Gustaf III tilldelar Svenska Akademien rätten att ge ut Post- och Inrikes Tidningar samt att en av dess ledamöter ska vara ansvarig utgivare.
• 2000. I över 355 år har tidningen regelbundet kommit ut och har även återupptagit den gamla traditionen med redaktionell nyhetsbevakning. Ansvarig utgivare är Svenska Akademiens ständige sekreterare, fil dr Horace Engdahl.
• 2007. Efter att ha utkommit i 362 år har Sveriges Riksdag beslutat att Post- och Inrikes Tidningar från den 1 januari 2007 ska upphöra som papperstidning och endast finnas tillgänglig i elektronisk form på internet via Bolagsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer