Tweeten ”just setting up my twttr” ser ut att bli en kassako. Foto: TT

Världens första tweet är till salu

Uppdaterad
Publicerad

Fem korta ord den 21 mars 2006 blev det första av de otal miljoner inlägg på Twitter världen hittills har kunnat ta del av. Nu kan den hågade köpa denna allra första tweet, skriven av Twitters grundare och chef Jack Dorsey.

Under natten till måndag låg högsta budet på drygt 21 miljoner kronor.

”just setting up my twttr” (”ställer bara in mitt twttr”). Med de orden satte Dorsey fart på plattformen, och inlägget är än i dag ett av de allra mest kända.

Nu är det till salu. I ett kort inlägg i fredags länkade Dorsey till en sida där Twitterinlägg säljs till högstbjudande, och vem som helst kan buda.

Digitalt idolkort

Men hur man kan sälja och köpa inlägg som alla kan se även efter köpet? Försäljningssidan liknar inläggen vid unika signerade idolkort och de säljs via den nya tekniken NFT, som står för ”non-fungible token” och liknar kryptovalutor som bitcoin i det avseendet att ägandet är helt digitalt.

En NFT är helt unik och innehåller bland annat metadata från inlägget och en digital signatur från dess skapare.

Inlägget kommer dock att ligga kvar på plattformen efter försäljningen och kan ses på Dorseys konto så länge han inte tar bort det.

På söndagskvällen, svensk tid, låg högsta budet på 2,5 miljoner dollar, omkring 21 miljoner svenska kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer