Se reportaget från Herrängs dansfestival. Foto: Martin Ekelin /SVT

Världens största lindy hop-festival är tillbaka – i lilla Herräng

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inleddes världens största festival för dansstilen lindy hop. Festivalen äger rum i Herräng i norra Roslagen, en ort med några hundra invånare. Efter pandemiuppehåll samlas nu flera tusen människor från ungefär 75 olika nationaliteter för att dansa.

– Det känns helt fantastiskt, säger arrangören Daniel Heedman. 

På festivalen ges danslektioner på dagtid och på kvällarna dansas lindy hop på Folkets hus.

– Den otroliga uppslutningen från alla världens swingdansare är det fantastiska med Herräng, säger Daniel Heedman 

Ryska Angelika som bor i Köpenhamn beskriver det hon gillar med lindy hop: att man kan leka och ha kul och släppa ut sitt inre barn.

– Här kan man dansa alla tider på dygnet utan att någon tycker man är konstig, säger hon.

Kommer från Harlem

På området finns fem stora danstält där det ges lektioner hela dagarna. Besökarna är till större del inresta från andra länder och i alla åldrar.

Lindy hop kommer ursprungligen från Harlem i New York på 1920-talet där den dansades av afromerikaner.

Att Sverige kunde bli centrum för lindy hop beror på att grundaren Lennart Westerlund i början av 80-talet återupptäckte dansen som fallit i glömska. Lennart Westerlund sökte upp några av de gamla dansarna från Harlem, bland annat Frankie Manning, och tog honom till Sverige som danslärare.

Herräng var en bra plats för att lokalerna var billiga och att de fick tillgång till Folkets hus.

Grundaren har avgått 

Men de senaste månaderna har det utbrutit en diskussion om kulturell appropriering, då vissa ansett att festivalen i Herräng romantiserat ursprunget i Harlem och inte varit tillräckligt politiskt medveten. Festivalarrangörerna har fått kritik i sociala medier och tonen har bitvis varit hård. Något som ledde till att festivalgrundaren Lennart Westerlund har avgått. Arrangören Daniel Heedman beskriver det senaste året som en annorlunda och delvis utmattande tid. Samtidigt vill man ta till sig av kritiken.

– Vi har gått ut hela administrationen och sagt att nu är det dags att lyssna. Vi försöker öppna upp så mycket vi kan och fundera på hur kan vi förbättra det här. Om någon inte känner sig välkommen vill vi åtgärda det. Men vi kommer inte förändra lägrets själ, att vara som ett mekka för lindy hop.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.