En bild tagen den 10 april 2006 som föreställer människor ur lokalbefolkningen som utför lagningar på Djingareyber-moskén i Timbuktu – ett världsarv som hotas. Foto: Scanpix

Världsarv raseras i Timbuktu

Uppdaterad
Publicerad

Islamister i norra Mali håller på att förstöra gravar vid Timbuktus största moské, uppger ögonvittnen till den franska nyhetsbyrån AFP.

Ansar al-Din-rörelsen, som intog staden i våras, har ådragit sig kraftig internationell kritik de senaste veckorna för sin vandalisering av Timbuktus världsarvsklassade medeltida gravmonument.

Efter en militärkupp i Mali i mars har landet delats och den islamistiska Ansar al-Din-rörelsen har tagit kontroll över Timbuktu. De förstört tempel och gravar, som de anser är avgudadyrkan som strider mot deras tolkning av Islam. I slutet av juni listade Unesco staden som ett hotat världsarv, rapporterar brittiska BBC.

Ansar al-Din-rörelsen i Mali är förbunden med al-Qaida i islamiska Maghreb. De har på senare tid vandaliserat sju mausoleer i Timbuktu och en dörr vid stadens Sidi Yahya-moské.

Hackar sönder monumenten

– Just nu är islamisterna fullt upptagna med att förstöra två gravar vid Timbuktus stora Djingareyber-moské. De skjuter i luften för att skrämma iväg människor som samlats, uppger ögonvittnen för AFP.

Ett vittne sade att våldsverkarna på tisdagen gav sig på de antika lerbyggnaderna med hackor och spett och skulle förstöra dem fullständigt. De hade också bett tv-stationen al-Jazira att filma dem.

De gamla mausoleerna över islam-helgon hör till sufirörelsen inom islam. De och de märkliga moskéerna vittnar om Timbuktus storhetstid på 1300-talet som intellektuellt och religiöst centrum varifrån islam spreds över Afrika. Ansar al-Din utdömer dem som oislamiska.

– Sådant som världsarv finns inte. De otrogna får inte lägga sig i våra angelägenheter, sade en tunisisk Ansar al-Dine-medlem till AFP på tisdagen.

– Vi kommer att rasera allting, även om mausoleeerna ligger inne i moskéerna, och sedan ska vi förstöra alla mausoleer i hela Timbuktu, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.