Plácido Domingo i en uppsättning 2009. Foto: AP/TT

Världsberömd operastjärna anklagas för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad
Plácido Domingo är en av världens mest hyllade operastjärnor. Men bakom kulisserna har han utnyttjat sin ställning och sextrakasserat kvinnor, enligt flera vittnesmål. Själv nekar han till anklagelserna.

Enligt en granskning gjord av nyhetsbyrån AP har Plácido Domingo, chef för Los Angeles-operan och Washington Opera i USA, utsatt kvinnliga kollegor för ovälkomna och upprepade sexuella närmanden.

I granskningen hävdar nio kvinnor – varav en framträder med namn – att de har blivit sexuellt trakasserade av Domingo. Uppgifterna backas upp av ett 30-tal andra vittnen från operavärlden, enligt AP. De första händelserna som kvinnorna vittnar om ska ha inträffat i slutet av 80-talet. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån ska trakasserierna efter det ha fortsatt i 30 år, i samband med olika uppsättningar på olika operahus, där Domingo inte sällan har befunnit sig i en maktposition.

Lockat med jobb

Den nu 78-årige spanske tenoren, dirigenten och operadirektören ska också ha lockat med uppdrag för att pressa kvinnliga sångare till sex. När han blivit avvisad ska han ha saboterat vissa kvinnors karriärer.

– Varje gång jag gick av scenen väntade han på mig. Han kom så nära han bara kunde, ansikte mot ansikte, sänkte rösten och sade ”måste du åka hem i kväll?”, säger mezzosopranen Patricia Wulf, som är den av kvinnorna som träder fram med namn, till AP. Hon beskriver i intervjun att hon inte vågade berätta för någon om det som hände av rädsla för att förstöra sin egen karriär.

Domingo: Felaktigt

I ett uttalande nekar Plácido Domingo till beskyllningarna.

”Anklagelserna från dessa anonyma individer, som går så långt tillbaka som 30 år, är djupt oroande, och så som de har presenterats, felaktiga”, säger han till AP.

Samtidigt hävdar Domingo att dagens normer är annorlunda mot hur de var förr, och han säger sig beklaga om han gjort någon upprörd eller fått någon att känna sig obekväm.

”Jag trodde att mina handlingar och förhållanden alltid var välkomna och ömsesidiga”, fortsätter han.

Plácido Domingo debuterade på operascenen 1957 och har sedan dess gjort över 150 roller runt om i världen. 2009 tilldelades han det första Birgit Nilsson-priset, en summa på totalt en miljon amerikanska dollar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer