Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Ai Weiwei. Foto: Andreas Idén

13 meter hög Ai Weiwei-skulptur har placerats i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ai Weiwei är i Stockholm för invigningen av sin skulptur Arch. Konstnären hoppas att hans höga burformade båge ska bli en symbol för hopp och som ska inspirera människor.  

– Den har konturen av en stor bur men samtidigt med en fri passage, så att man kan gå rakt igenom den. Passagen har formen av två figurer som håller om varandra och där inne kan man se sin spegelbild, men också en bild av omvärlden, säger Ai Weiwei.

Lever i exil

Ai Weiwei räknas som en av världens största samtida konstnärer. Han är kinesisk men lever idag i exil, efter att ha gripits och satts i fängelse i Peking 2011. Genom sin konst lyfter han frågor om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och enligt honom har Sverige en särställning i dessa frågor. 

Det är den stjärnspäckade näringslivskonferensen Brilliant Minds, som har bjudit in Ai Weiwei och även köpt skulpturen.

– Ai Weiweis konst har under lång tid behandlat mänsklighetens kriser och utmanat antaganden om konstens roll i samhället, säger Annastasia Seebohm, VD på Brilliant Minds Foundation.  

Konsverket kommer att stå utanför Nationalmuseum under ett års tid. 

Se intervjun med Ai Weiwei i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer