Forskare varnar för mörka krafter på internet

Uppdaterad
Publicerad

Vem kan läsa dina SMS? Kanske fler än du tror. Internetforskaren Ron Deibert varnar för att mörka krafter flyttar fram positionerna på nätets slagfält.

Under de närmaste åren kommer antalet människor med tillgång till internet att öka från knappt två miljarder till över fem miljarder. Och på konferensen Stockholm Internet Forum diskuterar nu beslutsfattare, aktivister och tekniska experter från över 90 länder vad detta innebär för världen.

En av de inbjudna är professorn i statsvetenskap och internetforskaren Ron Deibert som varnar för internets växande mörka krafter.

– Miljarder människor är online. Det finns fler mobila prylar än människor. Det finns 10 miljarder prylar som läsplattor, telefoner, bilar... Fler än en person. Vår kommunikation och vår miljö har förändrats radikalt på mycket kort tid. Men det kan användas emot oss, säger han.

”Handlar om cyberbrott”

Ron Deibert håller visserligen med alla andra på konferensen Stockholm Internet Forum om att internet är fantastiskt, att det gör världen mindre och gynnar den ekonomiska utvecklingen. Men det finns baksidor.

– Mörka krafter kommer att förändra cyberrymden, och håller på att göra det redan nu. Till stor del handlar det om cyberbrott, som ökar snabbt. Dessutom börjar regeringar använda sig alltmer av internet. Vissa använder internet i militärt syfte för att bedriva krig i cyberrymden. Detta område vi använder för kommunikation har blivit ett slagfält.

”Måste ställa regeringarna till svars”

Samtidigt flyttas internets centrum från länder som Sverige, USA och Kanada till länder som Ryssland, Kina och Indien. I samband med det kommer ännu fler stater med skör demokrati att använda internet för att spionera på befolkningen och spåra oppositionella, varnar Ron Deibert.

– När man skickar ett SMS, vart tar det vägen, vem tar del av informationen? Många vet nog inte att mycket av den information vi sprider omkring oss samlas av företagen som  äger och driver infrastrukturen. De för den vidare till polis och underrättelsetjänst utan vår tillåtelse. Vi måste ställa våra regeringar till svars här, annars får vi stora problem, säger han.

Se hela inslaget här ovanför!

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Fotograf: Mikael Eriksson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.