Foto: TT

Varningar efter ny Charlie Hebdo

Uppdaterad
Publicerad

IS, stormuftin i Egypten och regimen i Iran fördömer alla det senaste numret av Charlie Hebdo som släpptes i morse. IS kallar publiceringen ”extremt dum”.

Den extremistiska jihadistgruppen Islamiska staten, IS, meddelar via sin radiostation al-Bayan att onsdagens publicering av nya karikatyrer av profeten Muhammed är en ”extremt dum” handling.

”Charlie Hebdo har ännu en gång publicerat en tecknad serie som förolämpar profeten och det är en extremt dum handling”, står det i ett uttalande som lästes upp i radion.

charlie hebdo

I Frankrike har muslimska grupper uppmanat sina medlemmar att ”vara lugna och undvika känslosamma reaktioner” på publiceringen.

”Rasism som upprör”

Den iranska regimen fördömer publiceringen, som den anser är ”förolämpande”. Omslagsbilden ”provocerar muslimerna och sårar deras känslor runt om i världen. De skulle kunna underblåsa den onda cirkeln av extremism”, säger utrikesdepartementets talesperson Marzieh Afkham.

I Turkiet har den ledande dagstidningen Cumhuriyet publicerat delar av Charlie Hebdo-numret. Tidningen, som är starkt kritisk mot president Recep Tayyip Erdogan, var en av få utländska tidningar som fick rättigheterna. Enligt AFP finns ett tiotal poliser och vattenkanoner utanför redaktionen.

I Egypten har stormuftin Shawki Ibrahim Abd al-Karim Allam varnat för publiceringen av bilderna. Han menar att de är rasistiska och att det kommer att uppröra muslimer i hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

charlie hebdo

Mer i ämnet