Vart femte bibliotek är nedlagt

Uppdaterad
Publicerad

Svensken lånar allt färre böcker och de senaste femton åren har vart femte bibliotek försvunnit, enligt statistik från Kungliga biblioteket.

Varje kommun ska ha enligt bibliotekslagen ha ett kommunalt folkbibliotek och det är antalet biblioteksfilialer i kommunerna som minskar.

Fortsätter utvecklingen på samma sätt kommer mer än vart tredje bibliotek att ha försvunnit 2020 jämfört med 1995, skriver Sydsvenskan.

I november kunde Kulturnyheterna rapportera att fler än femhundra svenska bibliotek har lagt ner under de senaste tjugo åren.

Dyra e-böcker populära

Däremot ökar intresset för att låna e-böcker. Fast som Kulturnyheterna har rapporterat tidigare, slår det hårt mot bibliotekens kassa, då de måste betala tjugo kronor i avgift för varje utlånad e-bok.

Därför har flera bibliotek infört begränsningar – eller till och med stoppat – de kostsamma lånen av e-böcker, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Pappersutgåvan av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics självbiografi har till exempel lånats ut 250 gånger i Stockholm, medan den elektroniska formen av biografin har haft drygt 1.600 lån, enligt Ekot.

TT/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.