Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Kitimbwa Sabuni och Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för kyrkogårdsfrågor. Foto: Lydia Farran-Lee

Växte upp i hovet – ligger i okänd grav

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 oktober är minnesdagen för avskaffandet av slaveriet på svenska kolonin Saint Barthélemy 1847.

Nu avtäcks en minnessten över Kwasi, eller Gustav Badin, en slavpojke som gavs till Lovisa Ulrika i gåva och växte upp i hovet.

Kwasi, i Sverige känd som Gustav Badin, togs som barn från den danska kolonin Saint Croix till Sverige i gåva till kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika.

Han tros ha levt mellan 1747 och 1822 och på initiativ av Afrosvenskarnas riksorganisation avtäcks nu en minnessten över Kwasi, som begravdes någonstans på Katarina kyrkogård i Stockholm, utan sten.

Stenen avtäcktes i närvaro av kronprinsessan Victoria.

Se intervjun med Kitimbwa Sabuni, Afrosvenskarnas riksorganisation och Clara Lindblom (V), borgarråd med ansvar över kyrkogårdsfrågor i Stockholm i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.