Veckans musiksläpp: ”Hämtar kraft i sin egen historia”

Uppdaterad
Publicerad

Outsider-punk, 00-tals r'n'b och en drömsk anti-mobbing-låt. När Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen listar veckans musiksläpp är det svenska up'n coming-artister i fokus.

Dagens musikfredag zoomar in på svenska up'n coming artister från olika håll i landet och inom diverse genrer. Umeå-veteranen Inge Johansson är visserligen ingen nykomling, då han har spelat i band som The (International) Noise Conspiracy och Against me! Men han släpper även numera musik som solo under artistnamnet Gatuplan. På nya låten ”Umeå hardcore” skildrar Johansson ett outsiderperspektiv och blickar bakåt.

– I tider som nu, som är väldigt jobbiga och mörka, kan man gå tillbaka till sin egen historia och hämta kraft i den, säger Per Sinding-Larsen i SVT.

Veckans musiksläpp

Även Malmöartisten Vau blickar bakåt, hon har tidigare släppt musik på svenska med hiphop- och r'n'b-influenser. Färska låten ”The meanest child” kommer däremot i drömsk förpackning och ger en inblick i artistens förflutna som mobbad på högstadiet. Vau undersöker traumat både ur sitt perspektiv, och mobbarens.

Svensk r'n'b-våg

Svensk r'n'b går som tåget, och en att tacka detta för är Saru som idag släpper debut-ep:n ”Moodring”. Låten ”So good” för tankarna tilll 00-talets r'n'b och är enligt musikkritiker Per Sinding-Larsen ”klassiskt välgjord”:

– Det görs mycket bra r'n'b just nu, konstaterar han i Morgonstudion i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans musiksläpp

Mer i ämnet