Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör musikjournalisten Per Sinding-Larsen om Tylas debutalbum i klippet. Foto: SVT/Epic Records

Veckans musiksläpp: Sydafrikanska stjärnskottet Tyla släpper debutalbum

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Tyla slog igenom med dunder och brak förra året med låten ”Water”. Nu kommer hennes självbetitlade debutalbum ”Tyla”.

Tyla, eller Tyla Seethal som hon heter, är från Johannesburg i Sydafrika och har gjort sig känd inom musikstilen ”amapiano” – en blandning av house, jazz och loungemusik som dök upp i Sydafrika i mitten av 2010-talet.

På sitt debutalbum samarbetar hon med flera stora artister, bland andra Tems och Travis Scott.

Veckans musiksläpp

– Det är en artist man blir väldigt nyfiken på och det känns som att hon har så mycket kvar att ge, säger Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen.

Känd för viral dans

Mest känd är Tyla för sin dunderhit ”Water”, som blev viral efter en dansutmaning på Tiktok.

Med låten fick Tyla en Grammy i nyinstiftade kategorin ”Best african music performance”. Hon blev även den första sydafrikanska soloartisten på 55 år att ta sig in på den amerikanska Billboard Hot 100-listan.

På fredagen skulle hon kommit till Sverige för en spelning på Nalen i Stockholm, men fick skjuta upp konserten på grund av sjukdom.

Hör Per Sinding-Larsen om det nya albumet och varför Tyla är en av de mest intressanta artisterna just nu i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans musiksläpp

Mer i ämnet