Velvet Underground stämmer Warhol

Publicerad

Rockbandet Velvet Underground håller hårt i sitt kända skivomslag med en banan på. Nu stämmer bandet Warhol foundation.

En gång i tiden var popkonstnären Andy Warhol manager för det amerikanska rockbandet Velvet Underground. Han formgav även deras första skivomslag år 1967 – det med en popkonstnärlig banan som man kunde skala.

”Varumärkesintrång”
Men det var många år sedan Andy Warhol gick bort, och stämningen är inte längre god. Enligt BBC har Lou Reeds och John Cales band valt att stämma Warhol-stiftelsen för varumärkesintrång.

Orsaken är att bandmedlemmarna tycker att dödsboet olagligt har använt den ikoniska Velvet Underground-bananen på fel sätt. Den syns bland annat på Iphone-fodral och olika accessoarer, och det är inget som rockbandet har gett sin välsignelse till.

Banan bandets synonym
Bandet menar att allmänheten, särskilt personer som lyssnar på rockmusik, genast kopplar ihop bananloggan med Velvet Underground. Därför anser medlemmarna att Warhol-stiftelsen försöker lura folk att Velvet Underground ligger bakom alla dessa prylar.

I domstolshandlingarna står det att banankonstverket, som visserligen aldrig har fått upphovsskydd, har blivit synonymt med Velvet Underground under de senaste 25 åren.

Velvet Underground sålde inte så mycket skivor på 60-talet, men ses i dag som ett av den tidens mest inflytelserika band, sida vid sida med till exempel David Bowie.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer