Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan, Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Björn Wiman, kulturchef DN. Foto: SVT/Samtiden/TT

Tidningarnas kulturchefer: Den vill vi se som kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

Även om de kulturpolitiska frågorna lyst med sin frånvaro i valrörelsen, verkar det nu som om valet av kulturminister är en desto hetare fråga. Kulturnyheterna har frågat flera kulturchefer om vem de önskar sig som kulturminister i en ny regering.

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

– Jag hoppas de kan övertala liberalernas Christer Nylander att stanna kvar inom politiken. Han vore en utmärkt kulturminister under rådande omständigheter: Bildad, genuint kulturintresserad och med en grundläggande förståelse för kulturlivets behov av oändlig frihet. Om du frågar om vem jag tror blir kulturminister så möjligen moderaten Kristina Axén Olin.

– Nu tyder det mesta på att Sverigedemokraterna kommer att ställas utanför regeringen, vilket är bra eftersom jag tror att om de hade ingått i regeringen hade de varit mycket intresserade av kulturministerposten. Sverigedemokraterna är ju det enda av de här partierna som är intresserade av kulturpolitik på riktigt och som förstår kulturpolitikens potential som politiskt verktyg.

Elsa Westerstad, kulturredaktör Svenska Dagbladet

– Vem jag vill se vet jag inte riktigt. Men Andreas Norlén, som är talman idag, är djupt älskad i alla lager och skulle kunna vara en alldeles utmärkt kulturminister. Han är också väldigt bildad. Det finns ingen som inte har något gott att säga om honom, så jag tror att han skulle vara perfekt i detta alldeles polariserade läge. Om det nu blir Moderaterna som tillsätter en minister. Det kan ju bli KD eller Liberalerna. SD kommer inte få kulturministerposten med tanke på att de har en så radikal kulturpolitik.

Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenska Dagbladet

– Jag hoppas på en kulturminister som vill värna institutionernas oberoende, inte minst public service oberoende. Då tänker jag att det behövs en erfaren kulturpolitiker med lång erfarenhet från riksdagen, som Christer Nylander från Liberalerna. Det är kanske inte så troligt att det blir han, men det är den jag helst skulle se. Man skulle kunna tänka sig att det blir en kristdemokrat, t ex Jakob Forssmed, eller Moderaternas egen kulturpolitiska talesperson, Kristina Axén Olin. Jag är ganska orolig, eftersom man gör sig beroende av ett populistiskt parti som inte drar sig för att attackera kulturlivet och medierna.

Dick Erixon, chefredaktör Samtiden

– Jag ser gärna Mattias Karlsson (SD) som kulturminister. Han har ett stort engagemang i kulturen och vilka nya tag som behöver tas. Om inte Mattias Karlsson blir det, så är det namn som jag först kommer att tänka på Kristina Axén Olin (M), ett namn med inflytande inom partiet, och det kan behövs för att en kulturminister ska bli hörd.

– Anledningen till att kulturministerfrågan är het är att på den icke-socialistiska sidan växer konservatismen fram. Den är mer intresserad av kultur än de marknadsliberala strömningar som förut dominerat de borgerliga. Blir det en majoritetsregering med fyra partier, då tror jag kulturministerposten går till SD, eftersom partiet har de frågorna högre på agendan än andra.

Victor Malm, kulturchef Expressen

– Roland Utbult (KD) för att han utöver att vara riksdagsledamot också är sångare och musiker. Även om han kanske har sin storhetstid som musiker bakom sig så är det en kulturutövande politiker. Men jag tror det är osannolikt att han blir kulturminister, som vanligt tror jag att kulturministern blir något av en överraskning. Det är sällan någon lyckas tippa det och det är sällan någon blir särskilt nöjd med det.

– Däremot är mandatperiodens val av minister kanske viktigare än det någonsin varit förut, eftersom Sverigedemokraterna blev näst största parti och de har en radikalt annorlunda kulturpolitik än de andra riksdagpartierna. De vill använda kulturpolitiken för att forma samhället på ett sätt som vi inte har sett förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.