Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder från utställningen ”Humanitet” i klippet. Foto: SVT

Skrämmande aktuell krigskonst på Sven-Harrys museum

Uppdaterad
Publicerad

Vera Nilsson, Sven X:et Erixson, Bror Hjort och Albin Amelin hör till de svenska konstnärer som nästan alla känner till. På Sven Harrys konstmuseum i Stockholm visar man nu deras verk från från det oroliga 1930-talet.

Verken är från förra seklet men bilderna av kriget tidlösa. Utställningen Humanitet lyfter fram fyra folkkära svenska konstnärers upprop mot krig och fascism. Albin Amelins målning Sommar är från 1943 och skildrar några kvinnor som med sina barn  tagit skydd i en källare. På ett bord ligger ett gevär.

– Det utspelar sig liknande scener runt om i världen precis just nu. Det är som att ingen tid förflutit mellan att de här målningarna gjordes och idag, säger Paulina Sokolow, gästcurator.

I Humanitet, en serie grafiska blad som tryckts på billigt tidningspapper, skapade de ett konstnärligt upprop mot nazismen och fascismen i Europa.

– Det var januari 1933 som Hitler tog över maken i Tyskland och de här konstnärerna bestämde att vi måste göra någonting och snabbt göra en publikation och varna för vad som var på gång. Det är fyra konstnärer som hade en obändlig tro på bildens kraft. De menade att med bilden kan man förändra människor, säger Paulina Sokolow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer