Oscar Isaac och Jessica Chastain i Scenes from a marriage Foto: HBO Nordic

Skådespelarna i Scenes from a marriage: ”Vi kunde närma oss arbetet nakna”

Publicerad

Idag inleds filmfestivalen i Venedig och där visas den nya dramaserien Scenes from a marriage – nyversionen av Ingmar Bergmans klassiska Scener ur ett äktenskap. Serien är skapad av israelisk-amerikanska Hagai Levi, som ligger bakom relationsberättelser som In Treatment och The Affair. Och i rollerna som det krisande paret ser vi Jessica Chastain och Oscar Isaac – som hade ett eget sätt att komma in i sina karaktärer. 

– Tidigt i processen tog Jessica med en relationsbok som par kan fylla i tillsammans. Hon hade fyllt i Miras del. Vi förvarade boken på toaletten mellan våra loger. Den gjorde att vi kunde närma oss arbetet nakna: vi hade inga uppfattningar om vem den andra personen skulle vara, säger Oscar Isaac, som spelar Jonathan i miniserien Scenes from a marriage.  

Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap (1973) kom i en tid då svenskarna gifte sig unga, och skilsmässor var mindre vanliga.  Bergman ville med sin osentimentala berättelse om det gifta, och senare frånskilda, paret Marianne och Johan varna för äktenskapets fallgropar.

”Vi ska inte skämmas”

I HBO:s nyversion vill serieskaparen Hagai Levi snarare varna för vad som händer efter en skilsmässa. Dessutom är rollerna omvända i Scenes from a marriage. Det är kvinnan – Mira – som försörjer familjen.

– Mira har sagt farväl till en del av sig själv i början av serien. Det är nästan som att hon att hon ber om ursäkt för att hon står för brödfödan. Hon gör sig liten, nästan osynlig, i hemmet. Jag tror att det är viktigt för moderna kvinnor att fundera över: vi ska inte skämmas om vi har framgångsrika karriärer och försörjer våra familjer. Det är inget vi behöver be om ursäkt till våra makar eller partners för, säger Jessica Chastain som spelar Mira.

Scenes from a marriage

Miniserie i fem delar som bygger på Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap

Premiär: 13 september på HBO Nordic

Skapad av: Hagai Levi (In Treatment, The Affair)

I rollerna: Jessica Chastain som Mira och Oscar Isaac som Jonathan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.