De fyller järnverket med konst i sommar: ”En miljö som många hatat”

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Grass är en av tre konstnärer som i år ställer ut på Avesta Art. Han har skapat ett musikstycke utifrån föremål som han har hittat i det gamla järn- och stålverket i Avesta. Det är en ljudande konstinstallation, placerad i den gamla bruksmiljön och som utgår från motsättningen mellan en industriromantik av i dag och råa arbetsvillkor av i går.

– Det gamla järnverket är säkert en miljökatastrof på många sätt och så går vi hit idag och känner på slaggstenen och tycker att det är vackert. Men det tyckte nog inte de som jobbade här, säger Torbjörn Grass.

Det gamla järnverket i Avesta anordnar en utställning varje sommar. Foto: Sussie Carlzon/Verket

Konstnären Ylva Ceder har skapat ett verk som föreställer nattfjärilar som svärmar kring en tänd lampa. Idén till målningen fick hon när hon kom hem en sommarkväll. Fönstret var öppet och en lampa brann. Därunder låg en hög med döda fjärilar.

– Det är så lite som krävs för att påverka naturen. Avestaverket förknippar jag så mycket med industrialismens historia. När den historien tog vid tog också naturförstöringen vid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer