Foto: SVT

Operasångerskan: ”Vi har fått många hejarop på vägen”

Publicerad

Övergrepp, trakasserier, maktlöshet. Gruppen bakom hashtaggen vi sjunger ut har brutit tystnaden inom opera-, och konsertvärlden. En bransch som i likhet med teatern, präglas av osäkra anställningar och tydliga hierarkier.

– Jag skrev själv under teateruppropet, eftersom jag också har jobbat inom teatern. Jag fick då väldigt många reaktioner från mina kollegor i arbetsbranschen som såg mitt namn. Det blev väldigt tydligt att behovet fanns även hos oss, bland oss, säger Maya Frydén, sångerska. 

Hon menar att frilansande sångerskor är speciellt utsatta, eftersom de riskerar att inte bli anlitade igen om de reagerar på missförhållanden.

Efter uppropet #visjungerut uppmanas chefer, dirigenter, producenter och rektorer att ta över stafettpinnen och få till en förändring. Enligt Maja Frydén har gensvaret från både manliga kollegor och chefer varit positiv.

– Det är en lättnad även bland dem att få prata om de här sakerna. Det är ju ingen som mår bra i en sån tystnadskultur. Det är många som upplever en lättnad och vi som har varit med i det här har fått många hejarop på vägen. Det är ju nu arbetet börjar att sätta det här till verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.