Författaren Vigdis Hjorth. Foto: Claudio Bresciani/TT

Författares mamma kräver norsk teater på 250 000

Publicerad

Den norska teatern Den Nationale Scene i Bergen stäms av författaren Vigdis Hjorths mamma. Hon hävdar att en uppsättning som baseras på dotterns roman kränker familjens privatliv. Teatern avvisar kravet på ersättning.

Runt 250 000 norska kronor, så mycket vill Vigdis Hjorths mamma ha i ersättning. Det rapporterar de norska tidningarna Bergensavisen och NRK. Stämningsvarslet meddelas i ett brev skrivet av advokatfirman Elden. I brevet antyds det dessutom att andra medlemmar av Hjorth-familjen kan komma att kräva ersättning, enligt NRK.

Den norska författaren Vigdis Hjorths roman Arv och miljö gavs ut 2016 och har nått stora framgångar både bland kritiker och vad det gäller försäljningssiffror. Huvudpersonen är en kvinna som har utsatts för sexuella övergrepp av sin pappa under sin barndom. Boken har väckt debatt gällande etik och att skriva självbiografiskt, men enligt Hjorth själv så är den inte självbiografisk. Trots detta anser familjen att pappan utpekas som skyldig till sexuella övergrepp.

Innan Arv och miljö gavs ut vände sig Vigdis Hjorths syster till förlaget och bad dem göra ändringar i boken. Något som förlaget inte gick med på. Systern valde då att ge ut en egen bok, Fri vilja, som ger en annan bild av familjen Hjorth.

Inget pekar på att det är verkligt

Teateruppsättningen Arv och miljö som bygger på Hjorths bok har spelats på Den Nationale Scene under vintern. Teaterchefen Agnete Haaland avvisar kravet på ersättning från familjen.

– Detta är en roman och det har författaren själv sagt, det är fiktion. Vi har inte gått in i att undersöka om något är sant eller inte, säger hon till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Jag vet att det varit en debatt i tidningarna i Norge och att familjen har gått till motangrepp och sagt att det handlar om dem. Vi har inte tagit ställning till det. Vi har tagit ställning till att det är en roman som vi vill göra teater av.

Arv och miljö gavs ut i svensk översättning hösten 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer