Viggo Mortensen är missnöjd med Vox. Foto: AP/TT/Skärmdump Twitter

Viggo Mortensen slår tillbaka mot spanskt högernationalistiskt parti

Uppdaterad
Publicerad

Det spanska högernationalistiska partiet Vox tog plats i parlamentet efter valet som hölls för en dryg vecka sedan. Som en del av sitt sista-minuten-kampanjande twittrade partiet Sagan om ringen-bilder och nu svarar skådespelaren Viggo Mortensen i tidningen El País:

”Man måste vara bra dum för att tro att det är en bra idé att använda Aragorn för att kampanja för ett främlingsfientligt, högerextremt parti som Vox”.

”Låt kampen börja”, twittrade partiet Vox i slutet av april som en del av sin kampanj i det spanska valet. I tweeten syns Viggo Mortensens rollfigur Aragorn redo att dra ut i strid.

Skådespelaren skriver nu i ett brev till tidningen El País redaktör att han tar kraftigt avstånd från bilden.

”Man måste vara bra dum för att tro att det är en bra idé att använda rollfiguren Aragorn från Sagan om ringen-trilogin för att kampanja för ett främlingsfientligt, högerextremt parti som Vox”, skriver han.

Mortensen skriver att det är absurt såväl för honom själv som för filmens regissör Peter Jackson att hans gestaltning av Aragorn kopplas i hop med ett politiskt parti som Mortensen kallar ”ultranationalistiskt och neofascistiskt”.

Viggo Mortensen bor i Madrid och är gift med den spanska skådespelaren Ariadna Gil. 2018 blev han medlem Òmnium cultural, en organisation som vill bevara det katalanska språket och identiteten, skriver El País. Han har även spelat en roll i den katalanska självständighetsrörelsen – en rörelse som Vox är starkt emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.