”Viktigt att folk från alla bakgrunder skriver”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Johannes Anyuru har startat en skrivarverkstad ihop med unga göteborgare som vill bli publicerade.

I Stockholm har organisationen Megafonen nyligen kallat till presskonferens för att ge invånarnas egen bild av kravallerna i förorten Husby.

I Göteborg försöker man också föra fram fler röster i mediabruset – men genom en skrivargrupp. Pantrarna för upprustning av förorten är en organisation som jobbar med sociala frågor i Göteborg, och den prisbelönte författaren Johannes Anyuru leder just nu en skrivgrupp i Pantrarnas regi. Kulturnyheterna hälsade på.

Texterna hamnar i tidningen

Det började med att Johannes Anyuru skapade en plattform för både publicering och inkomst, när han fick en lokaltidning att lova att ta in krönikor som han och ungdomarna skulle skriva tillsammans.

Medlemmarnas texter har synts i flera tidningar – inte minst skildringen av Instagram-upploppen i Göteborg – en text som har fått stor uppmärksamhet både för sin speciella form och sitt innehåll. Det är inget som Anyuru vill ta åt sig hela äran för:

– Om det är något jag kan lära dem, så är det att de redan kan nästan allt. De har sin humor, sitt slang, sina felsägningar eller sin dialekt, som är full av deras liv, omständigheter och kraft. Jag försöker få dem att skriva så som de pratar, säger Johannes Anyuru.

”Man kan jobba med att skriva”

Och det finns mer långsiktiga mål med gruppen än så:

– Jag ville att folk skulle få känslan att man kan jobba med att skriva. I arbetarklassmiljöer tror jag att folk ofta inte har känslan att man kan jobba med det här. Det är ett riktigt jobb och viktigt att det finns folk från alla sorters bakgrunder som skriver, berättar om sina liv, sin värld och sitt samhälle.

Reporter: Isak Klasson

Foto: Andreas Idén

Klippning: Åsa Wendel/Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.