Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vilket parti ska ta kulturdepartementet – och vem ska bli minister?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I en moderatledd regering med stöd av L, KD och SD – vilket parti får kulturministerposten, och vem skulle kunna få jobbet? Låt oss ta det parti för parti:

Per Andersson

Redaktör Kulturnyheterna

Liberalerna

Att ge kulturdepartementet till L skulle utmana den redan ansträngda sammanhållningen i regeringsunderlaget – just på kulturområdet är L och SD närmast uttalade motståndare. Kulturutskottets förre ordförande Christer Nylander (L) är ministerkandidaten det dröms om på landets kulturredaktioner, men han har ju precis lämnat riksdagspolitiken och partistyrelsen i protest mot att hans parti öppnade för samarbete med SD. Att han nu skulle ta plats i just ett sådant regeringssamarbete är orealistiskt. 

Kristdemokraterna

Ideologiskt inte otänkbart. En regering som vill profilera sig på förändring högerut skulle absolut kunna härbärgera en kristen konservativ på kulturdepartementet. Problemet är väl att KD:s ledande kulturpolitiker Roland Utbult är en blid, kompromissorienterad utskottspolitiker (det är han som brukar säga att i kulturutskottet är vi överens om det mesta) - inte en ministertyp och inte en förändringspolitiker.

Det finns andra kristdemokrater, till exempel Lars Adaktusson. Han har i riksdagen lagt förslag om radikala förändringar av public service och är mer av en konfrontationspolitiker. Problemet med honom är att han sedan flera år ligger i fejd med sin egen partiledning, tveksamt om samma partiledning skulle vilja belöna hans bristande lojalitet med en statsrådpost. 

Sverigedemokraterna

Partiet som skulle älska att få kulturministerposten – och i så fall skulle jobbet vara vikt för Mattias Karlsson, partiets ideolog och tankesmed. Men detta håller jag för att vara den minst sannolika utgången av regeringsförhandlingarna. Främst för att en sverigedemokratisk kulturminister skulle vara svårt för Liberalerna att acceptera och L är ett lika nödvändigt stödparti som de andra för en Kristerssonregering. Men också för att en kulturminister från SD skulle väcka enorm kritik och uppståndelse av ett slag som regeringen inte skulle har nytta av. 

Moderaterna

Det troliga är att Moderaterna tar kulturdepartementet – kanske inte för att de så himla gärna vill, utan för att det är den mest ändamålsenliga lösningen för den regering som ska bildas. Vill M gå utanför politikerleden skulle de kunna plocka in Paulina Neuding, entreprenör inom media och ideologi som i ett decennium arbetat med att flytta kulturdebatten högerut och har den vd-liknande kompetensprofil en minister behöver (mer än konservativa djuptänkare som Johan Lundberg eller Roland Poirier Martinsson).

Men i det komplexa läget som råder talar mycket för att man föredrar en inkörd partiarbetare, med respekt för taktiskt tänkande, på ministerposten. Nuvarande kulturtalesperson Kristina Axén Olin har varit tämligen osynlig. Då vara det mera drag i den förre talespersonen Viktor Wärnick som förmådde föra in ideologisk energi i kulturpolitiken. Han skulle kunna vara en förändrare med tydlig moderat profil. 

Så, min tipsrad: Viktor Wärnick (M) garderat med Paulina Neuding på ett moderat mandat. 

En annan tänkbar utveckling är att regeringen inte vill driva förändring just nu på det konfliktfyllda kulturområdet, man prioriterar andra strider och kulturrevolutionen vill man bara bordlägga. Då kan man göra Roland Utbult (KD) till ministern med direktivet att köra på som innan. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.