Kulturnyheternas mediereporter Arash Mokhtari. Foto: SVT

”Vilks en grumlig representant för yttrandefrihet bland journalister”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på fredagskvällen intog konstnären Lars Vilks scenen framför hundratals journalister på en konferens om grävande journalistik. Man skulle kunna tro att en person som så starkt kommit att förknippas med de yttersta konsekvenserna av yttrandefrihet skulle mötas av stående ovationer. Men så var det inte, rapporter Kulturnyheternas mediereporter Arash Mokhtari.

Många på Mediedagarna i Göteborg hade på fredagseftermiddagen försökt räkna ut vem den hemliga gästen var. När den konferensen sen övergick till Grävande Journalisters årliga grävseminarium stod det klart att gästen som krävde stor säkerhetsinsats var Lars Vilks. Han skulle tala om yttrandefrihet med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som många gånger kritiserat honom, men alltid försvarat hans rätt att rita islams profet Muhammed som rondellhund.

Valet av Lars Vilks som gäst på föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium kan ses som ett starkt ställningstagande från föreningen, som uppenbarligen vill utmana deltagarna att fråga sig varför han har så litet stöd bland svenska journalister.

Lars Vilks

”Utsatt många för fara”

Redan innan samtalet kom i gång nämnde Janne Josefsson, som tillsammans med Belinda Olsson modererade det, att flera journalister kommit fram till honom och frågat varför föreningen bjudit in Lars Vilks och satt utsatt 700 journalisters liv för fara. Oavsett säkerhetspådraget, med polis utanför byggnaden, metalldetektorer och stränga krav på att inga jackor eller väskor fick följa med in, verkar ändå många deltagare ha tänka på sin egen säkerhet.

Under samtalet försökte Åsa Linderborg, Belinda Olsson och Janne Josefsson gång på gång få Lars Vilks att svara på raka enkla journalistiska frågor: Varför tar han inte avstånd från föregående talare som liknat muslimer vid råttor? Varför gör han inte konst om andra religioner? Varför avslutar han inte sitt konstverk om Muhammed som rondellhund?

För somliga i rummet verkar ett försvar av Lars Vilks yttrandefrihet lämna en bitter eftersmak i munnen när han själv inte tar avstånd från främlingsfientliga uttryck.

”Det är del av konstverket”

”Hör du att du mumlar”, säger Åsa Linderborg till Lars Vilks när han svarar på frågor. ”Du vill ha yttrandefrihet men påstår ingenting”, fortsätter hon.

Nej, Lars Vilks talar inte i klarspråk, han är inte stringent och hans svar är ibland motsägelsefulla. När han pressas för att ge konkreta svar säger han saker som ”det är del av konstverket”, ”allt är ett skådespel” och ”jag är inte en politisk person”. Och kanske är det det här som provocerar journalister så. I ett yrke där man ständigt söker tydlighet och konkretion är Lars Vilks flytande och många gånger abstrakta svar svåra att begripa när människor faktiskt har dödats på grund av att andra inte accepterat hans yttrandefrihet.

Många journalister har förmodligen svårt att förstå exakt vad det är Lars Vilks har använt sin demokratiska rättighet till och vad det är de ska försvara. Och kanske dö för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet