Lars Vilks verk tas bort från utställning på museet Jamtli. Foto: Scanpix

Vilks verk portas från museum

Uppdaterad
Publicerad

Länsmuséet Jamtli i Östersund utesluter konst av Lars Vilks i en utställning. Skälet är att Vilks ska tala på en antimuslimsk organisations möte i New York.

Provokation var temat för utställningen, där verk av bland andra Lars Vilks och konstnären Anna Odell skulle visas. Nu har museet valt att inte visa den videoinstallation av Vilks som var tänkt för utställningen. Det rapporterar SVT:s Mittnytt.

-Jag var förvånad som så många andra över att han blivit inbjuden och tackat jag till att tala på ett möte i ett klart antimuslimskt sammanhang, säger Henrik Zipsane, chef för Jamtli, till Mittnytt.

-Jag blev också förvånad över hans uttanden i media. Han har haft en vecka på sig att ta tillbaka sina uttalanden utan att göra det, och då är han inte välkommen här, fortsätter han.

Mötet i New York där Lars Vilks ska tala arrangeras av organisationen SION, Stop Islamization of nations, den 11 september. I en intervju med Sveriges Radios Kulturnytt sa han att islams värderingar är ”olämpliga att föra in i ett modernt samhälle”, men att han inte delar SIONs uppfattning om att islam är ett hot mot västvärlden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.