Thomas Vinterberg Foto: SVT

”Engelskan var ett problem eftersom det ska föreställa Ryssland”

Publicerad

Den danska regissören Thomas Vinterberg är känd som en av skaparna av Dogma-filmrörelsen på 90-talet och ligger bakom hyllade filmer som Festen och Jakten. Men med sin senaste film Kursk är han långt ifrån dansk minimalism. Kulturnyheterna träffade Thomas Vinterberg för ett samtal om autenticitet och om hans kommande projekt.

Han var en av skaparna av den danska Dogma-filmrörelsen på 90-talet. Tillsammans med de andra danska regissörerna Lars von Trier, Kristian Levring och Søren Kragh-Jacobsen avgav Thomas Vinterberg ett löfte om att använda handkamera och inte lägga till något ljud i efterhand, för att skapa så sann och realistisk film som möjligt. Med Festen – den första dogmafilmen – blev den unge Thomas Vinterberg internationellt berömd som en konstfilmspionjär.

20 år senare regisserar han det fransk-belgisk-danska dramat Kursk, och kvar finns inte ett spår av dogmareglerna. Filmen skildrar katastrofen i Barents hav år 2000, då 118 ryska besättningsmän miste livet ombord på ubåten Kursk. Efter att en torped exploderat inne i ubåten sjönk den till havets botten, och när hjälpen väl kom hade alla redan hunnit dö.

”Blir aldrig min film”

Filmatiseringen är en svulstig storproduktion som Thomas Vinterberg kopplades in i sent och inte har skrivit manus till.

– Uppenbarligen är Kursk full av explosioner, vatten, skådespelare…108 roller med repliker eller något sådant. Men framför allt är det en berättelse om solidaritet. Det handlar om tre olika familjer och kärleken mellan dem. Det handlar om tid som rinner ut, om hopp. Och det är teman som jag har jobbat med hela min karriär, säger Thomas Vinterberg.

– Den stora skillnaden från andra filmer jag gjort är att jag inte har skrivit den här. Den är inte min, den är någon annans. Det finns en stor lättnad i att bli inbjuden att regissera på det sättet, det är en väldigt fin inbjudan. Men filmen blir förstås aldrig min, säger han.

Skådespelarna i Kursk kommer från olika europeiska länder och talar engelska med olika eurobrytningar.

– Det var förutbestämt att de var tvungna att prata engelska och det var lite av ett problem för mig, eftersom det ska föreställa Ryssland, säger Thomas Vinterberg.

Tycker du att det påverkar filmens autenticitet?

– Självklart påverkar det autenticiteten, det är givet. Men manuset hängde kvar hos mig, jag blev kär i det. Så jag såg det som en utmaning.

Michael Nyqvists sista roll

Kursk var en av Michael Nyqvists sista filminspelningar innan han gick bort 2017.

– Vi spelade in två eller tre dagar med Michael Nyqvist. Han sken som en sol, men han hostade också. Och vi visste inte varför. Sedan dog han mitt i allt, det var förkrossande. Vi försökte desperat att klippa ihop några av hans scener men det fattades alltid någon bit. Så vi blev tvungna att ge upp, säger Thomas Vinterberg.

I vår väntar inspelning i Västsverige av filmen Druk, eller alkoholprojektet som Thomas Vinterberg kallar den.

– Det är en hyllning till alkohol, och ett erkännande av alla stora prestationer som gjorts under påverkan. Till exempel så fattade Churchill en del otroligt modiga beslut när han hade druckit. Några av världens bästa litterära verk har skrivits på fyllan, säger Thomas Vinterberg och berättar om teorin som prövas i filmen:

– Det finns en teori om att människan borde ha fötts med en liten promille i blodet för i början av drickandet blir vi mer kreativa, mottagliga, älskande.

”Inte tid att dricka”

Han säger att han är medveten om alkoholens giftighet och menar att Druk även ska skildra hur drickande leder till döden. Själv har han dock inget komplicerat förhållande till alkohol.

– Tiden går och jag är superupptagen, så jag har inte tid att dricka. Tyvärr!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.