Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en bit ur trailern till ”Escape from British museum”. Foto: Youtube

Viral tv-serie skapar storm kring kinesisk tekanna

Publicerad

En tv-serie där en tekanna får liv har fått enorm spridning i Kina. Serien kommer efter att statligt kopplade tidningen Global Times skrivit att kannan, och alla andra kinesiska föremål i British museums samlingar, bör lämnas tillbaka.

Sedan 2021 har Grekland krävt att British museum ska lämna tillbaka 2500 år gamla marmorskulpturer från Parthenon-templet i Athen.

Även Egypten, Sudan och Nigeria har bett att få tillbaka föremål.

Nu har en kinesisk webbtv-serie skapat turbulens kring ett annat föremål i museets ägo – en tekanna i jade.

Visats 270 miljoner gånger

I serien ”Escape from British museum” blir tekannan mänsklig och tar hjälp av en journalist för att få återvända till Kina.

Enligt BBC släpptes serien först på Douyin, ett kinesiskt TikTok, och har visats 270 miljoner gånger där.

Tekannan, skapad med en distinkt kinesisk teknik, är ett relativt nytt förvärv till British museums samlingar och gjordes av en kinesisk konstnär 2011.

Krav från Global Times

Tv-seriens regissörer hävdar att de är fristående filmskapare, men enligt BBC har serien fått starkt stöd i statligt ägda medier. Den statliga tv-kanalen CCTV har också uttalat sitt gillande: ”Vi är mycket glada över att unga kineser känner så starkt för historia och tradition.”

Nyligen uppdagades att British museum drabbats av stölder. I samband med avslöjandet skrev statligt kopplade Global Times att museet borde återbörda hela sin kinesiska samling till Kina.

Se en del ur trailern till ”Escape from the British museum” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.