Det blir inget av det traditionella brashänget i år. Foto: Jessica Gow/TT

Så firar du virtuell valborg i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Folksamlingar med över 50 personer är förbjudna på grund av den pågående pandemin, något som leder till att traditionella valborgsfiranden som det i Stadsparken i Lund ställs in. Kulturnyheterna tipsar om alternativ till det traditionella brashänget.

Blekinge: Visit Blekinge uppmanar till att fira tillsammans men åtskilda genom att hissa flaggan på dagen och tända en marschall eller lykta vid 20.00.

Dalarna: Livestreamat valborgsfirande från Kulturhuset Tio14 i Falun, sänds från 19:00 på dt.se.

Kalmar län: Trubaduren Mikael Lång sjunger in våren ensam från Hotell Hulingens tak i Hultsfred. Den exakta tidpunkten är hemlig men det kommer att märkas när det sker, rapporterar Barometern.

Kronoberg: Svenska kyrkan arrangerar digital valborg på Mariakyrkan i Växjös Facebooksida. Personalkören sjunger och det säljs virtuell korv med bröd.

Norrbotten: Det traditionella valborgsfirandet på Hägnan i Luleå ställs in. Istället livesänds valborgselden på kommunens Facebooksida.

Skåne: I Lund håller den ”lokala världskändisen” Henrik Widegren i valborgsfirandet på Lunds kommuns Facebooksida från kl. 20.00.

Stockholm: Stockholms studentsångare sjunger traditionella vårsånger och kommunfullmäktiges ordförande, Cecilia Brinck (M), håller vårtal. Från kl. 20.30 på Stockholms stads hemsida.

Uppsala: Curator curatorum Elin Wirman håller vårtalet och Allmänna Sången sjunger traditionsenligt in våren på kommunens hemsida kl. 21.00.

Örebro län: Valborg firas på distans med direktsändning från Örebro slott. Medverkar gör bland andra Örebros studentsångare. Firandet livesänds på Örebros universitets hemsida.

Östergötland: Linköpings Studentsångare kallar valborg i år för virtualborg och firas på deras hemsida kl. 15.00 med traditionsenlig studentsång.

Västra Götalandsregionen: Chalmerscortègen äger rum i en miniversion. 12 ekipage i mindre skala kommer att kunna synas runtom olika platser i Göteborg och på Chalmers campus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.