Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Heavy metal-trion Voices of Baceprot blir det första indonesiska bandet att spela på anrika Glastonbury. Hör hur musiken låter i klippet. Foto: Reuters, TT

Voice of Baceprot blir första indonesiska bandet att spela på Glastonbury

Publicerad

Det indonesiska bandet Voices of Baceprot blir i helgen det första indoneniska bandet att spela på en av världens största festivaler, Glastonbury, rapporterar Reuters.

Mellan 26 och 30 juni arrangeras festivalen Glastonbury i södra England. Välkända akter som Coldplay och Shania Twain kommer att uppträda men utöver det kommer också historia att skrivas.

Heavy metal-bandet Voices of Baceprot, ett ord som översätts till högljudd, kommer nämligen bli det första indonesiska bandet att spela på festivalen, som är en av världens största.

– Vi har ett stort ansvar. Vi representerar vårt hemland, säger basisten Widi Rahmawati, 23.

Metaltrion har sen tidigare spelat i USA och Frankrike men den här scenen blir deras största hittills.

Utmanar stereotyper

Gruppens hemland, Indonesien, är världens största land där Islam är majoritetsreligion. 90 procent av de 270 miljoner invånarna är muslimer.

Och i hembyn Garut har de mött motstånd.

– I vår by ses metal-musik som satanistisk och inget som passar kvinnor, särskilt kvinnor i hijab, säger Rahmanwati.

Därför handlar låttexterna om att stärka kvinnor och utmana stereotypen att muslimska kvinnor ”är tillbakadragna och svaga”, enligt sångaren och gitarristen Firda Marsya Kurnia, 24.

Inspirerades av System of a down

Bandmedlemmarna träffades i skolan och var först mest intresserade av indonesisk pop och islamsk musik.

Men när de för första gången hörde amerikanska bandet System of downs skiva ”Toxicity” på studievägledarens dator väcktes intresset för metal.

– Vi fylldes av adrenalin och började efter det att spela egen musik, säger Marsya.

Glastonbury-festivalen pågår mellan 26-30 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.