Harvey Weinstein dömdes till 23 års fängelse. Nu överklagar han domen. Foto: TT

Weinstein överklagar och kräver att rättegång tas om

Uppdaterad
Publicerad

Filmmogulen Harvey Weinstein kräver nu en ny rättegång, efter att han tidigare dömts för våldtäkt och sexuella övergrepp. Weinsteins advokater menar att juryn varit partisk, samtidigt som nya anklagelser riktats mot honom.

Det var i fjol som den före detta filmproducenten Harvey Weinstein, dömdes till 23 års fängelse av en New York-domstol, för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor. Nu vill Weinstein överklaga domen och kräver en ny rättegång.

Hans advokater hävdar att flera fel begicks under rättegången och att juryn som dömde honom inte var opartisk.

Riskerar 140 års fängelse

Weinsten har hela tiden hävdat sin oskuld.

Under rättegången i New York förra året väcktes ytterligare åtal mot honom gällande fyra sexualbrott i Los Angeles. Om Weinstein döms i Kalifornien riskerar han upp till 140 års fängelse.

Anklagelserna mot Harvey Weinstein kom till ytan i oktober 2017 och blev startskottet för #metoo-rörelsen. Sedan dess har ett 80-tal kvinnor, däribland skådespelare som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow, vittnat om att de har utsatts för övergrepp av den förre filmmogulen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.