Wes Anderson på plats i Cannes. Foto: Scanpix

Wes Anderson vill filma i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Wes Andersons färggranna retroestetik ligger långt från Roy Anderssons grådaskiga scenerier. Men nu avslöjar den Cannes-aktuella regissören att han gillar Roy Andersson – och vill filma i Sverige.

Regissören bakom ”Royal Tenenbaums” och ”The Darjeeling Limited” porträtterar ofta dysfunktionella familjer i sina filmer och har odlat en speciell estetik. Nyss invigde han Cannesfestivalen med sin nya film, scoutäventyret ”Moonrise Kingdom”.

Anderson gillar Andersson

Den amerikanske regissören har svenska och norska rötter. Och nu får svenska Wes Andersson-fans en anledning att mysa. I en intervju med norska NRK avslöjar han att han vill filma i Sverige – och är ett fan av en annan filmskapare med egensinnig estetik. Svenske Roy Andersson.

Filmfestivalen i Cannes 2012

– Jag har tänkt på Sverige. Jag har ett nytt projekt, där jag inspirerats av Roy Anderssons filmer. Det kanske är möjligt att ta delar av det till Sverige, och använda någon av hans tekniker, säger han till NRK.

Följ Kulturnyheternas rapportering från Cannes här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2012

Mer i ämnet