Hologramets utseende är än så länge topphemligt. På bilden en scen ur musikvideon ”I have nothing”. Foto: Ur Kobra

Whitney Houston åker på världsturné – som hologram

Uppdaterad
Publicerad

Nu för tiden behöver döden inte innebära ett definitivt avslut, i alla fall inte om du är en superstjärna. Artister som Tupac och Michael Jackson har redan uppträtt efter sin död. Nu är det Whitney Houstons tur att bli ett hologram på turné under nästa år.

Bakom Whitney Houstons återupplivande står det amerikanska företaget Hologram USA. Till viss del fungerar Hologram USA som andra agenturer. De har sitt stall av artister som uppträder och turnerar. Den stora skillnaden är att alla Hologram USA:s artister är avlidna.

– Att jobba med döda människor är mycket enklare än att jobba med levande människor. Du behöver inte mata dem, lyssna på deras problem, sitta barnvakt åt dem eller vänta på att de ska vara i tid. De kommer alltid i tid, säger Alki David, VD och grundare av Hologram USA.

Känslosam respons

Den grekiska medieentreprenören Alki David är sedd som något av en excentrisk miljardär. Han har tidigare producerat filmer, skådespelat och startat flera online streaming-tjänster.

Genom en av sina streaming-tjänster, Battlecam, har han skapat flera andra kontroverser och bidragit till sitt rykte genom att erbjuda en miljon dollar till den som springer naken framför president Barack Obama. Battlecam gick också ut med att de skulle sända ett assisterat självmord av en cancerpatient, något som visade sig vara ett pr-trick. Men nu är det digitalt återupplivande som gäller för medieentreprenören.

– Överlag har responsen varit enorm. Fansen, som alla hardcore-fans, är i början chockade och arga. Men lite kontrovers är bra, det drar in människor. En biografi-film eller en vaxdocka på ett museum är inte kontroversiella. Men att säga att vi kommer göra ett Whitney Houston-hologram skapar mycket känslor.

Flera artister på hologram-turné

Tekniken bakom Whitney Houstons återupplivande är samma som den som användes vid Tupac Shakurs uppträdande på festivalen Coachella 2012. 16 år efter rapparens död stod Tupac på scenen som om han aldrig varit borta. Precis som Michael Jackson när han uppträdde som hologram på Billboard Music Awards 2014.

Hologram-företaget har stjärnor som Dean Martin, Nat ”King” Cole, Liberace, Billie Holiday och Whitney Houston i sitt stall. Produktionen av Whitney Houstons hologram är igång och planen är att Houston ska börja turnera som hologram under 2016.

– När jag växte upp på 80-talet blev jag förälskad i henne. Vi glömmer hur jäkla fantastisk hon var. Hon var den bäst säljande kvinnliga artisten någonsin i världshistorien. Hon är en enastående talang. Du blir inte en ikon bara sådär, säger Alki David.

Många vill återuppväcka Whitney

Önskan att väcka en älskad ikon till liv igen är stor även i Sverige. Förra vintern anordnades en seans för att kontakta Whitney. Bakom stod författaren och producenten Petter Wallenberg som på releasefesten för ett nummer av hans tidning ”Mums” med temat döden kallade in till mass-seans. Flera hundra personer kom för att hedra Whitney.

– Vi tog dit ett medium och gick ut med att vi ska kontakta Whitney Houston. Och det väckte sådant enormt intresse. Alla kom och ville ha kontakt med Whitney, säger Petter Wallenberg som fortsatt med tema Whitney med sin nya låt ”I need a man” som också den inspirerats av ikonen.

Mer om arvet efter Whitney Houston i Kobra, SVT1 tisdag 17 november klockan 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.