Jönsson menar att det inte alltid är bra att ha en Wikipediasida om sig själv – se honom förklara varför i klippet. Foto: Andreas Idén, TT

Wikipedia-medarbetaren: Den rollen får uppslagsverket inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Wikipedia har fått en central roll på nätet och har blivit en plats många går till med sina frågor. Under ett valår får uppslagsverket en viktig funktion som informationskälla, menar Wikipediamedarbetaren Johan Jönsson.

– Systemet bygger på att allting granskas, säger han.

Johan Jönsson har redigerat Wikipedia sedan 2004. I april 2022 publicerades också hans bok “Wikipedia inifrån” där läsaren får en inblick i hur arbetet bakom den enorma mängden information ser ut. Enligt honom blir hemsidan första anhalt för många som är nyfikna på partierna och valet.

– Man går dit med frågor som ”Vad står det här partiet för?” och tar sig till sammanfattningen som finns i uppslagsverket, säger Johan Jönsson.

“Wikipedia är inte demokratiskt” 

Wikipedia är världens största uppslagsverk, men all information får inte finnas där, menar Jönsson. Han säger att Wikipedia är en publikation med relevanskriterier och att det måste finnas ett allmänintresse. När det kommer till politiker är därför urvalet inte alltid demokratiskt.

– Är det någon som exempelvis är kommunalråd, då ska vi ha en artikel. Men är det någon som hoppas på att bli kommunalråd, då ska vi inte ha en artikel. Det betyder ju att Wikipedia inte är demokratiskt i att alla får samma chans. Det är inte det som är poängen. Poängen är att sprida information och att inte ta ställning.

Så gallras informationen

Men hur ska man förhålla sig till informationen? 

Wikipedias format är öppet och vem som helst kan ge sig in och redigera sidornas innehåll. Och enligt Jönsson sker översikten av innehållet av en “informell redaktion”, det vill säga att merparten av de som ägnar sig åt att gallra informationen gör det på fritiden.

Så systemet är helt baserad på god vilja? 

– Det är inte så att du sitter där och gör någonting och så är det ingen annan som tittar på det. Och om du börjar bete dig på ett sätt som inte stämmer överens med din roll som administratör kommer någon att se det och göra din ändring ogjord, säger Johan Jönsson.

– Systemet bygger på att det finns en öppenhet och att allting granskas.

Jönsson menar också att det inte alltid är bra att ha en Wikipediasida om sig själv – se honom förklara varför i klippet ovan. 

Så jobbar Wikipedia

Så här beskriver Wikipedia själva sitt arbete:

”Wikipedia är en wiki och en mångspråkig webbaserad encyklopedi. Den har i huvudsak fritt och öppet innehåll som utvecklas av dess användare, ofta benämnda wikipedianer. Innehållet bygger på oberoende trovärdiga källor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.