Will Smith vann en Oscar för bästa manliga huvudroll under 2022 års Oscarsgalan. Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Will Smith stängs av i tio år från Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Will Smith får inte gå på Oscarsgalan under de närmaste tio åren, det beslutade Oscarsakademin vid ett möte på fredagen.

”Jag accepterar och respekterar akademiens beslut”, säger Smith själv i ett uttalande till CNN.

Beslutet kommer efter att skådespelaren örfilat programledaren Chris Rock i direktsändning under filmgalan.

Akademins ordförande David Rubin och vd Dawn Hudson skriver i ett offentligt uttalande att galan överskuggades av ”det oacceptabla och skadliga beteende” Will Smith uppvisade på scenen.

Av brevet framgår också att skådespelaren under de kommande tio åren utesluts från att delta på alla evenemang som är kopplade till Oscarsgalan – såväl virtuellt som rent fysiskt.

Skämtade om Pinkett Smith

Upprinnelsen till skandalen var att Chris Rock under galan skämtat om Smiths fru Jada Pinkett Smith och hennes rakade huvud, som beror på sjukdomen alopecia.

Will Smith stegade då upp på scenen och gav Chris Rock en örfil, sedan satte han sig på sin plats igen och skrek: ”Ta inte min frus namn i din jävla mun!”.

Senare under galan tilldelades Smith en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin medverkan i filmen ”King Richard”, om tennisspelarna Serena och Venus Williams.

I uttalandet från Oscarsgalans ledning ber de om ursäkt för att de inte hanterade situationen bättre. De tackar också Chris Rock för att han behöll fattningen under kvällen.

”Under vår tv-sändning tog vi inte upp situationen i rummet på ett adekvat sätt”, står det i uttalandet. ”För detta är vi ledsna. Detta var en möjlighet för oss att föregå med gott exempel för våra gäster, tittare och vår akademie-familj runt om i världen, och vi misslyckades”, skriver de, enligt CNN.

Bad om ursäkt

Tidigare i veckan meddelade Will Smith att han drar sig ur den amerikanska filmakademien. Han skrev själv att hans agerande var “chockerande, smärtsamt och utan ursäkt”.

I ett kort uttalande till CNN skriver Will Smith att han ”accepterar och respekterar akademiens beslut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.