Se vinnarintervjuerna med artisterna Foto: TT

Wiktoria och Jon Henrik Fjällgren till final

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten föll på mållinjen.

Wiktoria och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia går till final från Melodifestivalens deltävling i Skellefteå.

Loreen och Axel Schylström går till Andra chansen.

Wiktoria och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia går vidare från den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen i Skellefteå. Axel Schylström och den på förhand favorittippade Loreen går till Andra chansen. Les Gordons, Alice och Sara Varga & Juha Mulari är utslagna ur tävlingen.

Det tog flera sekunder innan vinsten sjönk in hos Wiktoria.

Melodifestivalen 2017

– Jag fattade ju inte. Jag var förstod inte riktigt vad som hände. Det tog lite tid för mig att inse vad som hade hänt och sedan började jag bara gråta. Det blev lite för mycket känslor för mycket på en och samma gång, säger hon.

Bidrag läckte ut för tidigt

– Jag kände mig verkligen nöjd med numret och då kände jag att vad som helst kan hända nu.

Nu väntar efterfest.

–  Nu ska vi äta gott, dansa hela natten och så ska jag träffa min fina familj.

Den tidigare ESC-vinnaren Loreen och hennes ”Statements” var på förhand tävlingens största snackis, men föll på mållinjen.

Hennes framträdande, som regisserats av Martin Renck, skildrade bland annat näthat, franska revolutionen och den ikoniska bilden på Danuta Danielsson, kvinnan med handväskan som gjorde motstånd mot en nazistdemonstration i Växjö 1985.

Tidsskillnaden var misstaget

Bara timmar innan direktsändningen upptäcktes det att Loreens bidrag hade läckt ut på nätet, vilket bryter mot SVT:s regler. Ansvariga för Melodifestivalen lade därför ut kvällens samtliga bidrag på nätet, för att tävlingen skulle bli rättvis.

– Vi har fått information om att samtliga Warner Musics bidrag som gått vidare till final samt de som ännu inte har tävlat har publicerats under dagen, alltså för tidigt. Förklaringen till misstaget ligger i tidsskillnaden mellan olika kontinenter. Det beställda releasedatumet är den 26 februari och när Australien passerade midnatt för ett par timmar sedan publicerades låtarna, skrev Christer Björkman till SVT Nyheter.

I tidigare deltävlingar har Ace Wilder, Nano, Mariette, Benjamin Ingrosso, Robin Bengtsson och Owe Thörnqvist gått vidare till finalen i Stockholm. Boris René, De vet du, Dismissed, Lisa Ajax, Anton Hagman och FO&O har gått vidare till Andra chansen i Linköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet