Yaa Gyasi: ”Skrivandet var en tröst”

Uppdaterad
Publicerad

När Yaa Gyasi skulle ge ut sin romandebut i hemlandet USA slogs förlagen om rättigheterna. Nu släpps den hyllade 28-åringens roman ”Vända hem” på svenska. Kulturnyheterna träffade henne för att prata om slaveriets konsekvenser och resan till födelselandet Gahna som blev startskottet för hennes framgångar som författare.

2009 fick Yaa Gyasi ett stipendium för att åka till Ghana och göra research för en bok. Tanken var att skriva om en mamma och hennes dotter och därför begav hon sig till sin egen mammas hemby i centrala Ghana för att se om hon kunde få några idéer där.  

– Men det kom inga idéer, säger Yaa Gyasi. 

Istället bestämde hon sig för att göra ett besök på Cape Cost Castle med en vän, en fästning som från 1600-talet var en knutpunkt för slavhandel.  

– Det vet var under en visning som guiden började berätta om hur soldater och andra som levde och jobbade i fästningen gifte sig med kvinnor från byarna runtomkring. Det hade jag aldrig hört förut.  

Guiden tog med dem ner i fängelsehålan under slottet. 

– Det var i det ögonblicket när jag stod i fängelsehålan och föreställde mig hur det måste ha varit att vara fånge i det här rummet som jag visste att jag ville skriva en bok om det.

Skildrar 300 år

”Vända hem” har sin början i 1700-talets Ghana. Halvsystrarna Effia och Esi skiljs åt och växer upp ovetandes om varandra och med två vitt skilda levnadsöden. Effia gifter sig med den brittiske guvernören och blir kvar i Ghana medan Esi säljs som slav och forslas över Atlanten.  

Boken spänner över 300 år och gör nedslag i Effias och Esis efterföljande generationer fram till nutid. – Jag ville se över en väldigt lång tid för att se hur saker som slaveri och kolonialism gradvis förändras.   

För att nå målet krävdes ett omfattande researcharbete, vilket var en känslomässig utmaning. 

– Skrivandet var en tröst, berättar Yaa Gyasi och förklarar att den bild som målades upp i historieböckerna som hon läste gjorde henne väldigt nedstämd. 

– När jag skrev så visste jag i alla fall att det var min egen fantasi, karaktärerna fanns inte i verkligheten. Men när jag läste böckerna för min research så var ju alla verkliga, det här har hänt verkliga människor. Det var det som gjorde mig ledsen.

Personliga element

En stor del av tematiken kretsar kring jakten på identitet och Yaa Gyasi berättar att hon tror att det är mycket av henne själv som återspeglas i boken.  

– Jag  började skriva den när jag var ganska ung och jag hade många frågor om ras, etnicitet, vem jag var och var jag hör hemma, säger Yaa Gyasi: 

– Jag föddes i Ghana men växte upp i Amerika och jag var aldrig tillräckligt ghanansk för ghananer eller amerikansk nog för amerikaner. Att existera i det där utrymmet mittemellan skapade stor förvirring hos mig och den här boken var ett sätt att hantera det.  

Men samtidigt som hennes bok har rötter långt bak i tiden kan Yaa Gyasi se tydliga spår av slaveriet i dagens USA. 

– Det märks bland annat på att en av tre svarta män i USA har suttit i fängelse. Det är ett upprörande stort antal. Hur gick det till? Om man går tillbaka till tiden efter inbördeskriget blir man varse systemet med tvångsarbetare. Då kan man börja göra kopplingarna från vår historia till nuet som gör det möjligt att se hur slaveriet fortfarande påverkar oss idag.

Att gå vidare

De amerikanska förlagen slogs för att få ge ut ”Vända hem” och kritiker världen över har gett den lysande recensioner. 

Hur man går vidare som författare från en sådan succé? 

– Det är den ultimata frågan. Det är svårt att föreställa sig hur man ska sätta sig ner och skriva en andra bok. Just nu är jag så upptagen att jag inte har behövt tänka på det. Jag tror att jag måste närma mig mitt arbete på ett nytt sätt nu när jag vet att jag har en publik som vill köpa min nästa bok, vilket är fantastiskt men också skrämmande, säger Yaa Gyasi med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.