Yasin Mahamoud. Foto: SVT

Yasin Mahamouds advokat överklagar häktningsbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Rapartisten Yasin Mahamoud, som står åtalad misstänkt för inblandning i kidnappningsförsöket på en annan känd artist, vill släppas fri från häktet. Hans advokat har nu överklagat beslutet om att han ska vara fortsatt frihetsberövad i väntan på dom.

Samtidigt beviljas också Yasin 100 000 kronor i skadestånd för en häktning 2019 när han var misstänkt för inblandning i ett mord, rapporterar Sveriges Radio.

– Den fortsatta häktningen överklagas främst utifrån den synpunkten att det här målet drar ut på tiden väldigt långt och att det inte är proportionerligt att han ska sitta fortsatt häktad medan andra åtalspunkter prövas, säger advokat Frida Wallin till TT.

Mahamoud vill också att de restriktioner han belagts med hävs.

Yasin Mahamoud står åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov. Han förnekar brott.

I april förra året ska en annan artist ha blivit förd till en lägenhet, där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var enligt åklagarna att pressa artisten på pengar.

Tidigare misslyckat kidnappningsförsök

Redan en tid innan hade ett ”misslyckat” kidnappningsförsök ägt rum. Mahamoud anklagas för att, under förespegling om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte artisten. Planerna avbröts dock.

Anklagelserna mot Mahamoud är del av ett stort åtal mot 30 personer, varav många har koppling till det så kallade Vårbynätverket. I samband med att förhandlingen kring kidnappningen avslutades beslutade Södertörns tingsrätt att Yasin Mahamoud ska vara fortsatt häktad i väntan på dom.

Får 100 000 för tidigare häktning

Samma dag som advokaten överklagar den nuvarande häktningen kom också ett beslut gällande artistens tidigare häktning. Då satt Yasin häktad i tre månader misstänkt för inblandning i ett mord.

Eftersom han aldrig åtalades har Justitiekanslern, JK, beslutat att ge Yasin 100 000 kronor i skadestånde för sitt lidande, rapporterar Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.