Youtube-stjärnan Alex Aiono ska gästa Guldtuben

Publicerad

Hans cover av Drakes ”One dance” har setts över 56 miljoner gånger på Youtube, igår var han förband till Zara Larsson på Gröna lund i Stockholm och i morgon ska han uppträda på den svenska Youtube-galan Guldtuben. Och för den amerikanska multiinstrumentalisten Alex Aiono var det just Youtube som öppnade dörren till musikkarriären.

När Kulturnyheterna möter Alex Aiono ska han precis gå in backstage vid Gröna lunds stora scen. Senare på kvällen ska han vara förband åt Zara Larsson, vars fans redan är på plats framför scenen. Vi tar rygg på Youtube-stjärnan genom bakdörren och passerar kön till Fritt fall på vår väg mot logerna då ett gäng ungdomar i kön får syn på honom:

– Men det är ju Alex! skriker de i kör.

Den amerikanska multitalangen Alex Aiono är Youtube-stjärnan med 4,9 miljoner följare och videon där han tolkar Drakes ”One dance” har visats fler än 56 miljoner gånger.

– För mig var Youtube så oväntat. Jag visste att det var en plattform som jag kunde använda för att dela min resa tillsammans med mina fans. Men jag kunde aldrig ana att det skulle bli så stort. Det visade sig vara den vägen som jag blev kontaktad av skivbolag, varumärken och agenter. Det har blivit ett så bra verktyg för mig, säger Alex Aiono.

Förser sig med ett leende

Hans musikintresse började med en ukulele i mellanstadiet, ett intresse som senare växte till att försöka bemästra alla instrument han kom över. Hans signum som Youtuber har blivit innovativa covers där han gör allting själv med hjälp av olika tekniska lösningar. Och finns inte ljuden han letar efter, då skapar han dem själv.

– Det är som små utmaningar för mig att skapa ljuden av det jag har. Så att göra videos pushar mig till att bli en bättre producent.

I sina klipp brukar Alex Aiono inleda med att fira av ett stort leende rakt in i kameran.

Alex Aiono firar ofta av ett stort leende rakt in i kameran i sina videos. Foto: Skärmdump Youtube

– Jag vet inte varför jag gjorde det första gången. Men folk började kommentera det så jag gjorde det igen och igen. Sedan log jag inte det på ett tag och då började folk fråga var leendet var, berättar Alex Aiono.

– När jag frågade mig själv vad jag ville göra så tänkte jag att jag vill sprida positivitet, kärlek och glädje. Jag väljer att vara glad. Även om folk hatar den här videon, eller älskar den, så kommer jag att le. Och det leendet kommer att vara kvar oavsett hur många hatiska kommentarer som läggs upp.

”Kan kännas som en skrämmande uppgift”

Egentligen började han skriva egen musik redan innan han startade sin Youtube-kanal för fyra år sedan. Men det är inte förrän i år som Alex Aiono släppt eget material. I februari kom hans debutsingel ”Work the middle” och nu är han aktuell med uppföljaren ”Question”.

Även om han redan har en stor följarskara så innebär det egna materialet att han nu ställs inför en helt ny marknad, en ny publik och nya utmaningar.

– Jag släpper egna låtar som försöker ta sig in på radions spellistor och det är samma listor som Justin Bieber, Maroon 5, Kendrick Lamar, Chance the rapper och Lady Gaga finns på.

– Det kan kännas som en skrämmande uppgift men jag har en oövervinnerlig tro på att det kommer att gå.

Artisterna på Guldtuben 2017

Visa

Erik Lundin

Miriam Bryant

Paul Rey

Alex Aiono

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer