Zara Larsson under torsdagens Way out west-spelning, i den topp som av Expressens reporter tolkades som ett tydligt ställningstagande. Foto: TT

Zara Larsson kritiserar Expressen efter bröstvårtskommentar

Publicerad

Zara Larsson blev ofrivilligt politiserad av Expressen. I en text som publicerades under torsdagskvällen beskrevs den aningen genomskinliga topp som artisten bar under en konsert som ett tydligt ställningstagande för free the nipple-rörelsen. Nu har Expressen ändrat i artikeln.

Efter torsdagens konsert i Slottsskogen i Göteborg publicerade Expressen en nyhetsartikel med rubriken ”Zara Larssons ställningstagande på Way out west”. Enligt artikeln skulle artisten Zara Larssons något genomskinliga överdel vara ett ställningstagande för den så kallade free the nipple-rörelsen och ett ”tydligt statement”.

Zara Larsson själv menar dock att hennes klädval inte hade något politiskt budskap och tycker att tolkningen är ett ”obehagligt beteende”. På sin Instagram skriver hon att hon inte förstår kopplingen till free the nipple-rörelsen, och menar att klädesplaggets grad av genomskinlighet absolut inte var ett ställningstagande.

”Mitt set var en timme långt och det enda du väljer att kommentera och fokusera hela din artikel på är något som absolut inte var ett ’tydligt ställningstagande’, nämligen att man kan skymta mina bröstvårtor”.

Expressen har nu valt att ändra i artikeln. I rubriken har ordet ”ställningstagande” bytts ut mot ”succé”.

”För utseendefokuserade formuleringar”

Expressens ansvarige utgivare Klas Granström svarar på Kulturnyheternas frågor i ett mail.

Varför har ni ändrat i artikeln?

”Zara Larssons kläder var inget ställningstagande, som stod tidigare.”

Zara Larsson beskriver artikeln som obehaglig. Vad tänker du kring det?

”Att jag förstår om hon reagerar på hur artikeln var formulerad.”

Är det rimligt att en reporter tolkar en kvinnlig artists kropp och kläder på det här sättet?

”Formuleringarna i första versionen av artikeln var för fokuserade på Zara Larssons utseende. Därför har vi ändrat dem och tydligare lyft fram den artikel som recenserar hennes framträdande.”

Är en bröstvårta alltid politisk?

”Nej.”

Kulturnyheterna söker Zara Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer