Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Zara Larsson beskriva varför arbetet med den nya skivan var ”läskigt”. Foto: Andreas Idén

Zara Larsson om nya skivan ”Venus”

Publicerad

Döpt efter en romersk kärleksgudinna, handlar om toxiska relationer och kommer att framföras med endast kvinnliga musiker.

Zara Larsson är tillbaka med platta nummer fyra:

– Det var dags att gå vidare, säger hon till SVT.

Det har gått tio år sedan Zara Larsson släppte debutalbumet ”1”. Nu är hon tillbaka med sitt fjärde studioalbum ”Venus”.

En åttiotalsdoftande platta döpt efter den romerska kärleksgudinnan – som delvis cirkulerar kring temat toxiska relationer.

– ”Venus” handlar om kärlek på olika sätt och från olika perspektiv, säger Zara Larsson till SVT Kulturnyheterna.

Förra plattan ”Poster girl” var en poppig pandemibebis – som ville ut och klubba. ”Venus” beskriver Zara Larsson som en skiva med ”högre toppar och lägre dalar” – som gör sig bäst i bilen, eller live.

– Jag känner mig mer personlig och sårbar, säger hon i jämförelse med ”Poster girl” och fortsätter:

– Samtidigt identifierar jag mig som Venus på albumet och får vara stark i det. Venus är en känsla jag vill känna när jag lyssnar och sjunger det här albumet.

Intimare produktion

”Venus” är producerat av Rick Nowels, en åttiotalsikon, som satt sin prägel på soundet och skrivprocessen – vilket Zara Larsson beskriver som intimare än tidigare:

– Jag har jobbat med en mindre grupp människor. När det inte blir den där speeddating känslan är det ett naturligt sätt att man öppnar upp sig mer.

Den i vanliga fall frispråkiga Zara Larsson berättar att hon tyckte det var läskigt att släppa in folk i arbetet på det här sättet. Dessutom krävde Rick Nowels förberedelser – alla skulle komma till studion varje dag med minst en idé.

– Det satte mig i ett tillstånd där jag vill göra mitt bästa, jag är en person som väldigt sällan förbereder mig så det var lite nytt, säger Zara Larsson.

Bara kvinnliga musiker

Under arbetets gång har Zara Larsson också alltid haft i åtanke hur ”Venus” kommer att göra sig live. Redan i februari börjar turnén som består av en helt ny grupp musiker än vad hon tidigare arbetat med.

– Det var dags att gå vidare för jag har så länge velat ha kvinnliga musiker på scen. Det är så spännande att se den visionen. Det går hand i hand med ”Venus” och jag som person, säger Zara Larsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.