Kritik mot Ukrainas nya medielag: ”Godtycklig censur”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ukrainska och europeiska journalistorganisationer är djupt kritiska till den nya medielag som Volodymyr Zelenskyj nyligen godkänt. Lagen ger större makt och inflytande till regeringen över nyhetsförmedlare i landet.

Den 29 december skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett kontroversiellt lagförslag. Lagen ger regeringen makt att i hög utsträckning kontrollera ukrainska medieorganisationer och journalister. Lagförslaget togs fram för två år sedan och har kritiserats av journalistorganisationer för att vara ett försök att införa statlig censur – något den ukrainska regeringen förnekat.

– Som vi ser det kommer den här lagen att tillåta godtycklig censur från den ukrainska regeringens sida, säger Ricardo Gutiérrez, ordförande för Europas största journalistförening, European federation of journalists.

”Kontrolleras helt av presidenten”

Enligt regeringen syftar lagen till att samspela med EU:s lagstiftning och förhindra rysk propaganda. Lagen ger det nationella tv- och radiorådet, vars medlemmar utses av parlamentsledamöter, större inflytande, skriver Yahoo News. Enligt Kiev independent kan nyhetssajter som inte registrerats stängas ner av rådet.

– Tv- och radiorådet kontrolleras helt av presidenten, säger Ricardo Gutiérrez.

Kan försvåra i EU

I somras beviljades Ukraina kandidatstatus och kan alltså förhandla med EU om medlemsskap. Men enligt Gutiérrez kan det inte bli aktuellt för ett land som inte främjar mediepluralism och där regeringen och kommuner styr en stor del av landets medier.

– Vi är förvånade över de uteblivna reaktionerna från västländerna. Vi förstår inte varför de inte säger till Zelenskyj att den här lagen inte lever upp till vår standard. Jag skulle säga att det blir omöjligt för Ukraina att gå med i EU med en sådan här lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.