Foto: TT/SVT Grafik

Zombieexpert ska leda Sommar i P1

Uppdaterad
Publicerad

Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer har röstats fram som lyssnarnas favorit när publikens egna korades. Nu väntar en somrig zombieguide för SR:s lyssnare.

Bör jag beväpna mig? Hur ordnar man vatten när kranen stängts av och alla rörmokare blivit uppätna? Och hur bra kondis är minimum för att springa ifrån horder av zombies? Frågorna är många när de döda reser sig på nytt, men nu finns råd för zombieångesten:

Somrig zombieguide

Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer har röstats fram som lyssnarnas egna sommarvärd inför årets säsong av Sommar i P1. Sedan 2011 har han anordnat studiecirklar och hållit föreläsningar i ämnet, och 2014 kom boken ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen”.

Kulturnyheterna mötte upp med den överväldigade zombieexperten för ett samtal om hur vi bäst överlever den stundande zombieapokalypsen.

Hej Herman! Vad är dina tre bästa tips för att överleva en zombieinvasion?

– Börja träna! Bra kondition är superviktigt för zombieöverlevnad. Det andra är att lära känna dina grannar, man har störst chans att överleva en katastrof om man snabbt kan bilda en grupp.

– Men det viktigaste är att lära sig en del om gruppdynamik, för det är ofta en sak som gör att alla dör: Gruppen håller inte ihop, någon freakar ut, och plötsligt har de släppt in alla zombies.

Fly och håll dig undan

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?

– Att man tror att man ska ha vapen och ha ihjäl så många zombies som möjligt, det är mycket bättre att fly och hålla sig undan.

Vi på redaktionen funderar på en ”Vi på saltkråkan”-lösning när zombieinvasionen börjar – att bege sig till havs. Hur bra skulle det funka?

– Då måste jag ställa lite motfrågor. Behärskar någon på redaktionen båtar? Finns det tillgång till färskvatten på ön? Hur är matsituationen? Zombieöverlevnad handlar inte bara om att komma undan, det måste också finnas allt man behöver för att klara sig på platsen man väljer.

Speglar samhällets rädslor

Vi får se över strategin tror jag... Men varför är intresset för just zombies så stort?

– Jag tror att det har att göra med att zombier speglar rädslor som finns i samhället. Samtidigt är apokalypsen överhuvudtaget väldigt populär i dag. Tanken med den är nog att fundera på vem man kan vara efter att katastrofen avbrutit allt annat. Kanske kan mitt riktiga jag träda fram? Man kanske känner sig hunsad av sin chef, att man inte riktigt är den man vill vara i vardagen. Men efter katastrofen kan du bli den du verkligen är.

Zombien är en väg till självförverkligande, alltså?

– Det kan man säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.