Zoo och museum i Belgien i mumiebråk

Publicerad

Vilken mumie inspirerade egentligen Hergé till Rascar Capac i seriealbumet De sju kristallkulorna? Den frågan tvistas i Belgien sedan en vecka tillbaka.

Konst- och historiemuseet i Bryssel ligger nära den plats där den belgiske Tintin-skaparen Hergé bodde. Enligt nyhetsbyrån AFP trodde sig museet ha fastslagit att just deras latinamerikanska mumie var inspirationskällan till Rascar Capac i De sju kristallkulorna.

Men så sent som förra veckan började Pairi Daizas safaripark i belgiska Brugelette marknadsföra en utställning med löftet om att visa ”den autentiska mumien känd som Rascar Capac”, skriver AFP.

Komplext ursprung

Parken beklagar att bråk uppstått, men hävdar även att man inte säkert kan veta vilken mumie som inspirerat Hergé. Deras mumie ställdes nämligen ut i slutet av 70-talet för att fira att tecknarens första Tintin-album fyllde 50. Hergé besökte utställningen, vilket gett safariparksmumien viss rennomé.

Enligt konstmuseet kom djurparksmumien till Belgien långt efter att De sju kristallkulorna publicerats (1948).

För att krångla till det hela ytterligare menar Tintin-experten Philippe Goddin att Hergé inspirerades av flera mumier, men att de första skisserna baserades på en teckning i ordboken Larousse. Ordboken har i sin tur ritat av en peruansk mumie som står på ett musem i Paris, skriver AFP.

Se mumierna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.