Peter Johansson målar in sig själv i Zorns klassiska självporträtt. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Zorn-muséet invaderat av kontroversiell konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Peter Johansson har tagit över Zornmuséet med en ny provocerande utställning.

Zornmuséet i Mora, hemvist för byggdens store målare, har utmanats av en annan dalakonstnär: Sälensonen Peter Johansson.

Johansson ställer ut övermålade målningar i dalarött och kyrkointeriörer bland de klassiska Zorn-verken. Ett spektakulärt inslag är parafrasen på ett självporträtt av Zorn, där Johansson målar in sig själv i stället.

Och det är ett tydligt kyrkligt tema i den senaste utställningen.

–Anders Zorn är en stor institution och nu har vi helt enkelt kullkastat den kyrkan, säger Johansson till SVT Gävledala.

Bitter över Zorn

Johanssons konstverk är utförda med ironi och humor och nu har han bestämt sig för att ta upp mycket plats.

–Det ska vara stort och fylla ut så man nästan inte kan sätta in något måleri här – framförallt inte av Anders Zorn.

Det finns en historik bakom att Peter Johansson tar upp kampen med Anders Zorn. Johanssons far var utbildad kyrkomålare och drömde om att renovera kyrkor. I stället fick han retuschera allmogemöbler i fjällstugor samtidigt som Zorn rönte stora framgångar.

–Han var nog lite bitter över att den här killen var en så bra målare och tjänade bra med pengar och umgicks med kvinnorna på porträtten.

Visades för hundar

Johansson är mest känd att han på olika vis lekt med och manipulerat med dalasymboler så som dalahästar, kurbitsmönster och gjort konst av falukorvar.

I en tidigare utställning – ”How to cook a souvenir” – styckade han till exempel en dalahäst i kotletter som lades i köttdisken på Konsum. Han har också gjort rånarluvor med kurbitsmotiv.

Den nya uställningen, som heter ”Johansson vs Zorn”, öppnar den 15 december. Men 140 hundar har redan haft förmånen att komma in på förhandsvisningen. Kopplingen är att Zorn ofta avbildar hundar i sina tavlor.

–På jättemånga målningar av Anders Zorn finns alltid hundar, det är jätte mycket hundar. Så det finns en hälsning till Anders och Emma Zorn i mina verk.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.