Facket varnar nu att en avindustrialisering hotar Sverige: ”Det är oerhört allvarligt”, säger IF Metalls förbundsordförande. Foto: TT

160.000 svenska industrijobb borta

Uppdaterad
Publicerad

Sedan millennieskiftet har drygt 160.000 industrijobb i Sverige försvunnit – och fler jobb kan vara hotade. IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe varnar för en avindustrialisering som på sikt kan hota välfärden, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är oerhört allvarligt. Vi har sedan millennieskiftet, och även dessförinnan, sett en vikande trend när det gäller industriproduktion och industrikapacitet i Sverige, säger Anders Ferbe.

Han vill motverka en sådan utveckling med bland annat utbildningssatsningar på verkstadsarbetare och ingenjörer.

– Vi behöver få en ordentlig satsning på framtida kompetensförsörjning för industrin, säger Ferbe till programmet Kaliber.

”Investerar för lite”

Han menar att svensk industri investerar för lite och satsar för lite på forskning och utveckling. Enligt Ferbe kommer det att påverka den svenska ekonomin negativt – och det kommer slå mot välfärden.

– Vi vet att det inte är så att det slår igenom direkt i välfärdstjänster och i landets ekonomi när industrin krymper. Men det slår igenom på en tio till femton års sikt, säger Ferbe i veckans Kaliber.

En rad åtgärder behöver därför sättas in för att den negativa utvecklingen ska brytas, menar Anders Ferbe.

– En energipolitik så att vi kan klara basindustrin, en fungerande infrastruktur så att vi kan frakta varor på ett konkurrenskraftigt sätt i Sverige. Vi behöver få en ordentlig satsning på framtida kompetensförsörjning inom industrin. Det kan handla om allt från verkstadsarbetare till avancerade ingenjörer och liknande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.