Sörjande flickor i Chattanooga, Tennesse, efter dödsskjutningen där totalt fem personer miste livet. Foto: TT

24-åring utpekad för dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

24-åringen sköts ihjäl av polis sedan han öppnat eld och dödat fyra marinkårssoldater i Chattanooga i Tennessee. En åklagare fördömer dådet som inrikes terror.

Totalt fem personer, fyra militärer och en gärningsman, miste livet vid flottbasen Navy Reserve på torsdagskvällen, svensk tid. Strax före dödsskjutningen ägde en annan skottlossning rum, inne på ett rekryteringskontor cirka tio kilometer därifrån. Polisen misstänker att samma gärningsman ligger bakom de båda dåden.

Inte hittat någon terrorkoppling

President Barack Obama säger att skjutningarna är ”hjärtskärande”, och vädjar till allmänheten att be för offrens anhöriga. Enligt FBI, som namngivit 24-åringen, är det för tidigt att spekulera om något motiv. Men man har inte hittat någon koppling mellan honom och någon terrororganisation.

Utredare undersöker dock om mannen kan ha varit inspirerad av Islamiska staten, extremistgruppen som hotat att trappa upp våldsamheterna under den heliga muslimska fastemånaden Ramadan, som avslutas i dag.

Aktiv brottare

En tidigare klasskamrat berättar för lokala medier att 24-åringen kom från en vanlig familj i Chattanooga. Han hade en ingenjörsexamen och var under skoltiden aktiv brottare.

Tidigare i veckan skrev mannen i en bloggpost att livet är ”kort och bittert”. Han tillade att muslimer inte ska missa tillfället att underkasta sig Gud, enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktiviteter på nätet.

I bloggen, som Site uppger är 24-åringens, finns svävande referenser till offer och jihad. Men där finns inga tecken på radikalisering eller hot. En kvinna som gått i samma skola som 24-åringen berättar att han var tystlåten men omtyckt.

– Han var vänlig, rolig, snäll. Jag skulle aldrig ha kunna tro att det var han som gjorde det här.

Lugn och smart

Enligt NBC News är 24-åringen född i Kuwait, och naturaliserad amerikan.

– Han var verkligen en lugn, smart och cool person som brukade skämta, berättar en 28-årig man som har gjort skol-tv-program tillsammans med 24-åringen.

En kvinna som känt honom och hans familj i över tio år var märkbart tagen.

– Vi är alla chockade och bedrövade. Han orsakade aldrig några problem. Vi kan inte tro att detta har hänt, säger hon.

24-åringen, som sågs köra en öppen Ford Mustang, tros först ha tagit sig till ett militärt rekryteringscenter, vars glasfasad han pepprade med kulor.

Därefter körde han kring en mil till ett center för reservister, där han sköt de fyra marinkårssoldaterna till döds innan han själv dödades i skottväxling med poliser.

Minnesceremonier hålls

Den gata där 24-åringen bodde, i en välbeställd förort till Chattanooga, är avspärrad av polisen. Runtom i staden hålls minnesceremonier i kyrkor, och kondoleanser och avståndstaganden strömmar in från alla håll.

– Vi fördömer detta fruktansvärda angrepp i starkast möjliga ordalag, säger Nihad Awad, chef för Council on American-Islamic Center.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.