Små importföretag tampas med den svaga kronan

Publicerad

Allt fler företag väljer att köpa försäkringar för att skydda sig mot svängningar på valutamarknaden. Men intresseorganisationen Företagarna höjer ett varningens finger för valutasäkringar.
– De kan minska förmågan att kunna investera och anställa, säger Günther Mårder.

Brexit, handelskrig och konflikter; det är mycket som skapar oro i den internationella ekonomin just nu.

Den svenska kronan har sjunkit kraftigt i värde de senaste åren, vilket har gjort det dyrt för svenska företag att importera varor från exempelvis Europa och USA.

En av de branscher som drabbats hårt av kronraset är vinbranschen.

– De förändringar vi har sett den senaste tiden är i storleksordningen att de äter upp hela vinstmarginalen, säger Magnus Holmgren som har mångårig erfarenhet som vinimportör och fortsätter:

– Det har gjort att en del företag tvingas leverera varor till Systembolaget med förlust.

Ökad efterfrågan på valutasäkringar

Nu uppger både banker och branschen att oron kring växelkurserna har gjort att allt fler företag väljer att valutasäkra sina affärer, det vill säga köpa en försäkring för att skydda sig mot snabba förändringar på valutamarknaden.

– Vi har sett ett ökat intresse från framförallt små- och medelstora företag det senaste året, säger Kristin Magnusson Bernard som är Sverigechef på Nordea Markets.

Kan få konsekvenser

Günther Mårder är vd på intresseorganisationen Företagarna och menar att valutasäkringar kan hindra företag att kunna expandera.

– Om man tecknar försäkringar för att få bort rörelser på valutamarknaden så kommer det öka företagets kostnader över tid. Det minskar både förmågan att kunna investera och förmågan att kunna anställa, säger han.

– Alternativet är att själv bygga upp ekonomiska buffertar som göra att man kan klara enskilda kvartal eller år då valutakursen spelar till ens nackdel, säger Günther Mårder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer