I klippet förklarar Knut Lindgren mer om hur föreningarnas planer för området ser ut. Foto: SVT/Sonnsjö arkitektkontor

Så kan Kulturhuset i Halmstad rustas upp – om det inte rivs

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har en detaljplan på gång för att bygga bostäder på Folkparks-området. Men Halmstad Folkparks kulturallians jobbar för att bevara Kulturhuset i Folkparken i Halmstad och en upprustning av området.

Tillsammans med föreningen Folkparkens vänner har ritningar tagits fram med hjälp av en arkitektfirma för att visa hur de vill att området utformas.

Folkets hus med bowling och naturpark

– Vi vill se att Kulturhuset blir ett Folkets hus, där olika typer av kultur får plats. Vi har också med oss flera olika intressegrupper på detta. Att det ska byggas bostäder på området är otänkbart för oss, säger Knut Lindgren.

I planen finns också en bowlingbana och en naturpark som kan nyttjas av såväl skolan som allmänheten.

Se i videoklippet ovan hur föreningarna vill rusta upp Folkparken.

”Finns en målbild för hela området”

Kulturhuset ägs av Hökerum bygg AB, fastighetsbolaget följer diskussionerna.

– Som det ser ut i dag tror jag inte det är möjligt att rusta upp ett så gammalt trähus. Det drar med sig många krav med höga kostnader. Till syvende och sist är det ju finansieringen det handlar om. Det räcker inte att ha planer och idéer utan det är pengarna som styr, säger Fredrik Ståhl på Hökerum bygg AB.

När Hökerum bygg AB köpte Kulturhuset och marken var tanken att bygga bostäder där.

– Det finns en målbild just nu för hela området, och det är ju något som kommunen driver. Att det ska bli bostäder där, den målbilden har vi också, säger Fredrik Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.