Att LRF-företrädare brutit mot djurskyddslagen påverkar förtroendet för hela organisationen, säger Anders Richardsson, regionordförande i Halland. Hör hans reaktion på granskningen i klippet. Foto: TT

LRF Halland: ”Är man dömd sviktar förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera förtroendevalda inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är dömda för djurplågeri, har fått djurförbud eller förelägganden. Tre av dem bor i Halland – och så här reagerar regionordföranden i Halland på avslöjandet.

Uppdrag gransknings senaste avslöjande visar att 70 förtroendevalda inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, inte har följt djurskyddslagstiftningen.

I Halland har en förtroendevald dömts för djurplågeri och fått djurförbud, en har fått föreläggande, ett beslut om att man måste vidta åtgärder för parasitangripna och gödselförorenade kreatur och en har fått föreläggande med vite då hen inte skilt på kvigor och en tjur i inhägnad, vilket kan leda till för tidig dräktighet för ungdjuren.

Att vara dömd för djurskyddsbrott är generellt inte förenligt med att ha uppdrag för LRF, anser Anders Richardsson, regionordförande i Halland.

I klippet ovan hör du hans reaktion på granskningen och vad han anser bör göras.

Här kan du se Uppdrag Gransknings avslöjande i sin helhet:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.