Sofia Rydgren Stale riktar kritik mot hur regionerna har planerat när BT-tjänster för läkare införs som en ny del av läkarnas specialiseringstjänstgöring. Foto: Sveriges läkarförbund

Inga BT-tjänster för läkare i Halland trots skyldighet enligt lag

Uppdaterad
Publicerad

Det ska fungera som vägen till läkarjobb i Sverige – för läkare som utbildat sig utomlands. Men det svajar rejält bland regionerna i planeringen av så kallade BT-tjänster, menar Läkarförbundet som nu riktar skarp kritik. I Halland finns inte planer för en enda BT-plats i nuläget.

– Ett misslyckande, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

8 av Sveriges 21 regioner befinner sig i samma läge som Halland i nuläget. Inte en enda BT-tjänst finns planerad, introduktionstjänsten till läkaryrket som är en ny del av läkarnas specialiseringstjänstgöring.

Nu efterfrågas en statlig samordning av utbildningstjänsterna som borde har varit på plats från första juli iår.

Region Halland menar att de inte haft förutsättningar för att införa tjänsterna redan i år. Här hör du Berne Eriksson, regional studierektor, förklara varför de nya BT-tjänsterna inte erbjuds i Halland.

I klippet hör du kritiken läkarförbundet riktar mot regionerna och vilken förändring de vill se.

Fakta: Bastjänstgöring, BT

Den första juli 2021 införs ett nytt läkarprogram där allmäntjänstgöringen, AT, fasas ut. Detta ersätts med bastjänstgöring, BT, som är en introduktion till specialiseringstjänstgöringen, ST.

För läkarstudenter i Sverige som redan påbörjat sin utbildning är BT inte aktuellt, och för de som inleder sin utbildning till hösten blir det aktuellt först om sex år.

För läkare som läst till sig en svensk läkarlegitimation utomlands däremot kommer BT att behöva genomföras redan i år för att kunna påbörja sin ST-tjänst.

Enligt läkarförbundet rör det sig om cirka 800 läkare årligen som nu inte kan inleda sin specialiseringstjänstgöring, ST, på grund av brist på den nyligen införda BT-tjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.