I vår chatt får du som läsare tycka till om det är rätt eller fel med straffavgift för upprepad felsortering av sopor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Är det rätt med en straffavgift när man sorterar fel?

Uppdaterad
Publicerad

I fjol infördes en straffavgift för felsortering av sopor för de som gör upprepade fel. Straffavgiften har gett effekt, men det är fortfarande många som gör fel. Är det rätt att utfärda straffavgift för felsortering? Vad tycker du? Berätta i vår chatt!

Är det rätt med en straffavgift när man sorterar fel?

Michael Hammar • Om soptunnor står ute utan lås , vem om vet kunden eller någon annan slängt fel . Eller bara vill jäklas ?

Mårten • SSAM sköter soptömning i kommunen. Om man bor i villa, så får man ha fyrfackstunnor. Om man bor i flerfamiljshus, (fler än tre hushåll) så får man själv köra till återvinningsanläggning med förpackningar. Äldre personer, som inte längre orkar ha en trädgård att sköta, flyttar gärna från sin villa till en lägenhet i ett flerfamiljshus. (t ex bostadsrättsförening) Och då måste de plötsligt förändra sina vanor, från att tidigare ha kunnat sortera sina sopor i sina båda fyrfackstunnor strax utanför sin dörr till att själva bli tvungna att transportera sina förpackningar till en återvinningsstation. SSAM erbjuder endast separat matavfallstunna.

I-B • Har June Avfall rätt att dela ut böter ?

Gunilla Kaliff-Hoffmann • Bor i bostadsrättsförening, vi har bara soptunnor för restavfall och matavfall. Förstår att det slängs plast, metall etc i restavfall. Har påtalat detta för styrelsen att vi behöver ett rum för sortering av sopor, men inget sker.

Ingalill Gustafsson • Att det sorteras fel i restavfall beror på att t ex facket för kartong mm är alldeles för litet och att det töms var 4: e vecka!

Anderd • Behövs mycket mer "Gestapo" för att styra upp det mesta i det här landet

Snurre • Ha kamera bevakning i sorterings rummen.
Skyhöga böter för individer som hela tiden slänger
soporna fel. Oftast finns det info med bilder på var
kartong, glas, hushållsopor m.m. var det ska slängas.
Trots det så gör folk fel, är det ren lathet?
Eller bryr de sig inte alls, förväntar sig att andra ska
rätta till det? Böter brukar ju funka! Gör det ont i
plånboken så brukar folk plötsligt skärpa sig!
Konstigt eller?

Ronny Palteklev • Vi betalar ju för att bli av med soporna, som de sedan tjänar pengar på. Nåt ska de väl göra?

Berra • Helt fel med straffavgift. Varför skall de anställda agera gestapo. Vi sorterar bra överlag, detta är att gå ett steg för långt.
Säkert en miljöpartist som infört detta, likt många andra konstiga saker såsom pås-skatten! ;)

Tommy • Nej absolut inte. Det är ju knappt några straff då det gäller rån, misshandel mm. Varför då ha straff för en sådan här skitsak?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.